Inspectie voor de Gezondheidszorg


Vrijdag 23 januari 2004

IGZ sluit tandartspraktijk in papendrecht

Vanochtend heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg tijdens een onaangekondigde inspectie een tandartspraktijk in Papendrecht voor onbepaalde tijd gesloten. De reden was dat in deze praktijk tandheelkundige handelingen werden uitgevoerd door medewerkers die daartoe niet bevoegd en/of bekwaam waren. De tandarts zelf was niet aanwezig. De praktijk mag wel geopend zijn als de tandarts zelf aanwezig is.

De inspectie trof een situatie aan waarbij een medewerker na het geven van een verdoving een kies bij een patiënt aan het trekken was. De medewerker verklaarde te beschikken over twee buitenlandse tandartsendiploma"s, die echter niet door het BIG-register zijn erkend.
Een andere medewerker was in een andere ruimte bezig met een handeling in de mond van een patiënt. Deze medewerker verklaarde nog aan de opleiding tot tandartsassistent te moeten beginnen.

De medewerkers werden op heterdaad betrapt. De inspectie heeft onmiddellijk ingegrepen in het belang van de gezondheid van de behandelde patiënten.
De aanwezige patienten in de wachtkamer zijn naar huis gestuurd.

De Inspectie is een onderzoek begonnen. De tandarts dient zich bij de inspectie te melden.