PERSBERICHT - 2004-01-23

Droom van Thikabaas Joost Tania wordt eindelijk werkelijkheid

Eerste Nederlandstalige expeditiecruise Antarctica onderweg

Vrijdagmiddag 23 januari, lokale tijd, heeft de eerste volledig Nederlandstalige expeditiecruise naar het Zuidpoolgebied per schip de meest zuidelijk gelegen havenstad van de wereld, Ushuaia op Vuurland in Argentinië, verlaten. Daarmee begint een elfdaagse tocht naar de mooiste delen van het Antarctische schiereiland van het zevende continent. Een droom van reisondernemer Joost Tania (Thika Travel) wordt daarmee eindelijk werkelijkheid. Op de TourPRess website zullen we de in komende anderhalve week een aantal keren van deze droomreis verslag doen.

De reis is volledig voorbereid en georganiseerd door Thika Travel, die daarmee luister bijzet aan haar vijftienjarig jubileum. De tocht wordt gemaakt met één van de kleinere ijsversterkte schepen, de Professor Molchanov (foto), die onder Russische vlag en met een voornamelijk Russische bemanning vaart. Alle deelnemers komen uit Nederland en Vlaanderen. Voor deze trip zijn er vele bijzondere extra's toegevoegd, waardoor ze zich onderscheidt van een 'gewone' Antarctica expediditecruise.

BELANGRIJKSTE
Om te beginnen met het belangrijkste: de expeditieleiding. Deze is in handen van de zéér ervaren Brabander Rinie van Meurs, die al ruim 130 expeditiecruises heeft begeleid naar de poolstreken. De Professor Molchanov, in 1983 in Finland gebouwd en varend onder Russische vlag met een even ervaren Russische bemanning, is min of meer zijn tweede thuis en het kostte Joost Tania dan ook weinig overredingskracht Rinie te engageren voor deze bijzondere reis.

Van Meurs wordt daarbij onder meer ondersteund door de Vlaamse Antarctica specialist en avonturier, Dixie Dansercoer. Dixie stak als eerste de Zuidpool volledig over met behulp van sledes, voortbewogen door mens- en windkracht, en is een zeer gevraagd spreker op managementseminars. De tweede "assistent" van Rinie is professor Louis Beyens van de RUCA in Antwerpen. Op het eerste gezicht een stoffige toevoeging, maar niets is minder waar. Louis is poolexpert en leidde menige wetenschappelijke poolexpeditie en stak o.a drie keer Groenland over op ski's.

Beiden zullen de deelnemers optimaal voorbereiden op de Antarctische ervaringen en ontmoetingen met de soms enorm grote kolonies van pinguïns, vogels en zeehonden van dit grotendeels onontdekte continent.

Een tweede extra aan deze reis is het speciale karakter van de geboden belevenis.

Tania: "Vaak denkt men bij een cruise aan de enorme luxepaleizen van de Caribbean. Er is hier gekozen voor de pure Antarctica belevenis boven een captain's dinner. We spreken dan ook bewust van een expeditiecruise, al biedt de relatief kleinschalige Molchanov haar maximaal 48 passagiers een meer dan comfortabel onderkomen. Het is van zichzelf een zeer wendbaar schip dat supersnel kan inspelen op onverwachte ontmoetingen. Door de inzet van een vijfde extra zodiac (een rubber volgbootje met buitenboordmotor) kunnen alle passagiers bij bijvoorbeeld het tegenkomen van walvissen, binnen een kwartier in de zodiacs op het water liggen".

En een derde, zeker niet onbelangrijk, aspect is het feit dat de voertaal Nederlands zal zijn.

Tania: "Uiteraard spreekt een groot deel van de (voornamelijk Russische) bemanning slechts gebroken Engels, de officieren en kapitein communiceren een stuk gemakkelijker. Het belangrijkste is dat de expeditieleider, de specialistische gidsen en reisleiding Nederlandstalig zijn en zij houden hun lezingen en voordrachten dan ook in het Nederlands. Met name de lezingen onderweg en de briefings en de recaps na een enerverende dag in het Nederlands zorgen er voor, dat een ieder optimaal en maximaal kan genieten van het gepresenteerde".

"Want hoe goed het Engels ook is van de gemiddelde Thika reiziger, we missen allemaal wel een stuk van de inhoud, zeker als het zo specifiek is tijdens een Antarctica reis..", aldus de directeur van Thika Travel.

De cruise is vandaag onder goede weersomstandigheden begonnen. In het gebied is het hartje zomer en in de vroege vrijdagaochtend zag de haven van Ushuaia er wrekelijk schitterend uit, zoals de foto's hierboven laten zien.

> Het programma voor de expeditiecruise ziet er voor de komende dagen als volgt uit:

23 januari: Vertrek Ushuaia, de zuidelijkste stad van de wereld

24 januari: Op zee langs Kaap Horn en over de Drake Passage

25 januari: In de middag komen we aan bij de South Shetland Eilanden en voorzien een landing op Penguin Island

26 januari: Varen we langs het Antarctisch schiereiland en tussen de eilanden door en voorzien een landing op Paulet en Brown Bluff

27 januari: Landingen bij Hannah Point, Bailey Head en Whaler's Bay

28 januari: Neko Harbour en Paradise Bay

29 januari: Peterman Island en Pleneau en Vernadskyi onderzoek station

30 januari: Bezoek Engels onderzoekstation en historical site Port Lockroy en landing op Cuverville Island

.: Op www.tourpress.nl begin volgende week meer informatie en achtergronden over de reis, rechtstreeks vanaf de Professor Molchanov.

Informatie over Thika: www.thikatravel.com