Socialistische Partij

Beëindiging kokkelvisserij Waddengebied onvermijdelijk

23-01-2004 * De onthulling van onderzoeker Bruno Ens over de ondeugdelijkheid van zijn evaluatie van het schelpdiervisserijbeleid, maakt duidelijk dat er zo snel mogelijk een eind moeten komen aan de mechanische kokkelvisserij. Dit stelt SP-Kamerlid Krista van Velzen in een reactie op de bekentenis van Ens, die in Trouw heeft toegegeven dat door "tijdsdruk" verkeerde conclusies naar buiten zijn gebracht. Van Velzen: "De schelpdiervisserij is wel degelijk de hoofdoorzaak van massale vogelsterfte in het Waddengebeid. Minister Veerman kan er niet langer onderuit. De SP heeft voor hem alvast een saneringsplan klaarliggen."

De presentatie van het langverwachte EVA onderzoek in december was een beschamende vertoning. De gegevens van jarenlang zorgvuldig onderzoek werden achter de hand gehouden. Ook de Tweede-Kamerleden moest het aanvankelijk doen met een summiere "publieksversie". Nu blijkt deze publieksversie een totaal verkeerd beeld geschetst te hebben. Zij leek de massale vogelsterfte in de Waddenzee toe te schrijven aan de afnemende draagkracht van het gebied. Wetenschappers van het Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ) en de Universiteit van Amsterdam trokken dit meteen in twijfel. Nu geeft ook onderzoeksleider Ens toe dat er geen bewijzen zijn voor de suggestie van afnemende draagkracht, en dat de schelpdiervisserij wel degelijk de hoofdoorzaak is van de massale vogelsterfte van de laatste jaren.

Van Velzen: "De minister kan niet anders dan concluderen dat het schelpdiervisserijbeleid is mislukt. Ondanks inperking door de overheid is de mechanische kokkelvisserij een regelrechte bedreiging voor het Waddengebied. De logische conclusie is dat deze sector zo snel mogelijk weg gesaneerd moet worden. Volgens onze berekeningen kost een `warme' sanering in het uiterste geval 50 miljoen euro. Dit geld is per direct beschikbaar uit het lopende LNV-budget en uit de overschotten uit de Europese structuurfondsen."