Socialistische Partij

Vervoer gif over water kan en moet veiliger

22-01-2004 * Nu bekend is geworden dat uit ten minste één van de in de Noordzee verloren gifcontainers de stof arseenpentoxide lekt, zijn de gevolgen voor natuur en milieu niet in te schatten. Wel is duidelijk dat er schade aan de zeefauna is. Volgens de SP is het nu zaak om snel maatregelen te nemen om een dergelijke situatie in de toekomst te voorkomen. SP-Kamerlid Krista van Velzen: "De gevolgen van dit incident konden nog veel erger zijn. Het is zaak om hier nu lessen uit te trekken en adequate maatregelen te nemen."

Krista van Velzen Van Velzen heeft staatssecretaris Schultz (Verkeer en Waterstaat) vier oplossingen aangedragen. Twee van die oplossingen zijn erop gericht om te voorkomen dat lading overboord slaat. Lang niet overal wordt lading evengoed vastgesjord. In veel havens wordt door onopgeleide sjorders lading vastgezet, met alle risico's van dien. Dergelijke schepen zouden tijdens storm uit onze wateren geweerd moeten worden. Verder zal er een onderzoek moeten komen naar de meest veilige locatie van gevaarlijke stoffen op schepen. Deze regels kunnen en moeten aangescherpt worden.

Mocht een schip dan toch lading verliezen, dan dient de berging daarvan zo snel mogelijk te gebeuren. Volgens de SP zit het probleem vooral in de trage localisatie van containers. Dit kan verbeterd worden door alle containers met giftige stoffen uit te rusten met een zendertje. Zolang dit niet gebeurd is dient Rijkswaterstaat te zorgen voor een snelle localisatie en dit niet over te laten aan een verzekeraar.