Ministerie van Justitie

Ruim 2300 vreemdelingen krijgen verblijfstitel
23 januari 2004

Meer dan 2300 vreemdelingen krijgen een verblijfsvergunning op basis van een speciale bevoegdheid van minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie. Van de 2334 personen mogen 2097 blijven in het kader van de eenmalige beperkte pardonregeling. De ministerraad heeft vandaag ingestemd met de voorstellen van minister Verdonk.

Vorig jaar zijn er circa 9.800 brieven ontvangen waarin werd gevraagd een verblijfsvergunning te verlenen in verband met schrijnende omstandigheden. Deze waren afkomstig van vreemdelingen in procedure, van illegalen die nooit in een procedure hebben gezeten en van uitgeprocedeerde asielzoekers. Van deze groep krijgen 220 mensen vanwege hun schrijnende situatie alsnog een verblijfsvergunning. Ook voor 17 vluchtelingen uit Screbenica is een uitzondering gemaakt.

Uitgeprocedeerde asielzoekers die onherroepelijk niet in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning en die er voor kiezen niet zelf te vertrekken, worden via vertrekcentra of uitzetcentra het land uitgezet. Met de vier grote steden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is afgesproken dat gemeenten na een verblijf in een vertrekcentrum geen noodopvang meer bieden.

Naar verwachting kan al in het eerste kwartaal van 2004 worden gestart met de uitvoering van het nieuwe beleid. Medio 2004 zal ook een eerste vertreklocatie operationeel zijn. Het is de ambitie van het kabinet het hele project in een periode van drie jaar uit te voeren.