Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht
23 januari 2004
Illegaal huishoudelijk afval naar Azië onderschept

De douane en de VROM-Inspectie hebben de afgelopen maanden in de Rotterdamse haven 900.000 kg illegaal huishoudelijk afval onderschept. De in totaal 51 zeecontainers waren afkomstig uit Ierland en bestemd voor India en Singapore. De VROM-Inspectie heeft de verantwoordelijke bedrijven en de Ierse autoriteiten verzocht de 51 containers terug te halen. De laatste containers gaan deze week terug. Tegen de betrokken bedrijven is proces-verbaal opgemaakt.

Risico's voor mens en milieu
Volgens de documenten bestond de inhoud van de Ierse containers uit oud papier. Bij inspectie van de lading bleek de inhoud te bestaan uit plastic flessen, tapijt, kleding, hout, blik, schoenen, schoonmaakmiddelenverpakkingen en voedselrestanten. De export van huishoudelijk afval uit Ierland is toegenomen vanwege de beperkte stortcapaciteit in het land. Hierdoor zijn de kosten om het afval in Ierland te storten verhoogd. Ook is het Ierse beleid gericht op hergebruik in plaats van storten. Het huishoudelijk afval komt nu in handen van handelaren die het afval naar Aziatische landen exporteren. Dit is goedkoper dan verantwoord hergebruik. De kans dat het afval in Azië ongecontroleerd in het milieu terecht komt, is groot. Dit brengt zowel voor mens als milieu grote risico's met zich mee.

Geen toestemming
Op basis van internationale verdragen en Europese wetgeving is de export van dit soort afval naar derdewereldlanden alleen mogelijk met toestemming van alle betrokken autoriteiten. Bij deze transporten ontbraken de vereiste vergunningen. Singapore zou, gezien de samenstelling van het afval, geen toestemming hebben gegeven voor de import. De autoriteiten van India en Singapore zijn op de hoogte gesteld.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=12305 )