Provincie Zuid-Holland




GS-Vergadering 20 januari 2004

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 20 januari 2004. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten van de GS-vergadering vindt u door onderaan deze pagina op 'meer' te klikken.

Verkeersveiligheid provinciale wegen 2003 - daling ongevallencijfers

De aanleg van rotondes en andere snelheidsremmende maatregelen in Zuid-Holland werpen vruchten af. De effecten van de 102 rotondes, die sinds 1989 op provinciale wegen zijn aangelegd, bevestigen de hooggestemde verwachtingen van het werken aan een duurzaam veilig wegennet. Mede daardoor is het aantal ziekenhuisgewonden bijna op het niveau van 1986 teruggebracht: 222. Deze cijfers staan in het rapport Verkeersveiligheid provinciale wegen 2003. Bekijk het rapport en het verschenen persbericht op www.zuid-holland.nl .

Innovatiebrief 'kennismaken met kenniszaken

Zuid-Holland moet de kennisprovincie van Nederland worden. Om dit te bereiken moeten alle krachten in het onderwijs, het onderzoek, het ondernemerschap en de overheid (de vier O's) worden gebundeld. De gezamenlijke inspanningen zullen zich concentreren op negen belangrijkste economische clusters (bv. glastuinbouwcomplex, de maritieme sector en de petrochemie) in de provincie. Met een financiële injectie van 30 miljoen euro wil Zuid-Holland in de komende jaren haar bijdrage leveren aan de doelstellingen van het Landelijk Innovatieplatform. Dit schrijft het College van GS in de Innovatiebrief die zij met Provinciale Staten en met maatschappelijke actoren in de komende maanden wil gaan bespreken. De overheid zorgt voor de impuls. Voor de uitvoering worden afspraken gemaakt met het onderwijs, onderzoek en ondernemers. Lees meer in het persbericht dat is verschenen op www.zuid-holland.nl .

1,1 miljoen voor tijdelijke aanpassing overweg N207-Alphen aan den Rijn

In augustus 2001 is een garantie afgegeven voor de voorbereidingskosten van een geplande tunnel in de N207 ter vervanging van de bestaande overweg. Door de komst van de 'Overslagcontainerterminal Alphen' zijn die plannen gewijzigd. Er komt nu een viaduct in plaats van een tunnel. Tot de realisatie van die tunnel moet het verkeer op de N207 met de overweg geschikt zijn om het verkeer af te wikkelen. De aanpassing van de overweg wordt op zeer korte termijn aangepakt door ProRail. Hiervoor is het garantgestelde bedrag van 1,1 miljoen nodig. GS geven toestemming om de eerder afgegeven garantstelling te gebruiken voor de voorbereidingskosten voor de tijdelijke overweg in de N207.

Voortgangsrapportage Wet Gemeenschappelijke Regelingen-plus (Wgr-plus)

De Wgr-plus houdt in dat de provincie geen streekplan of ander regionaal ruimtelijk plan meer zal opstellen voor de grootstedelijk regio's (stadsgewest Haaglanden en stadsregio Rotterdam). Wel zal de provincie een kader opstellen op basis van bovenregionale afwegingen voor de ruimtelijke ordening van de stadsregio's. De financiering van het Rijk op het terrein van verkeer en vervoer (GDU) wordt voortgezet. Er zal nog worden bezien hoe een kaderstellende rol van de provincie op het terrein van verkeer en vervoer wettelijk kan worden verankerd. Zodra de Wgr-plus door de Tweede Kamer is goedgekeurd (behandeling wordt verwacht in april 2004) zullen gedetailleerde en specifieke samenwerkingsafspraken tussen de regio's en de provincie worden gemaakt. Zie ook: http://www.zuid-holland.nl/algemeen/bestuur/gs/besluitenlijst_gs/besluitenlijst_gs.jsp