Productschap Diervoeder

23/01/2004

Actualisatie Databank Risicobeoordelingen Voedermiddelen

In het kader van de GMP-regeling diervoedersector is vastgelegd dat met ingang van 1 januari 2004 uitsluitend nog voedermiddelen gebruikt mogen worden, waarvan een generieke risicobeoordeling in de Databank Risicobeoordeling Voedermiddelen (DRV) van het Productschap Diervoeder is opgenomen.

Op de website van het Productschap Diervoeder is een nieuwe versie van de Databank Risicobeoordelingen Voedermiddelen gepubliceerd; versie 23 januari 2004. Zie link

De DRV is alleen van toepassing op producten die in voeders voor landbouwhuisdieren worden gebruikt. In de bestuursvergadering van 12 november '03 is vastgesteld dat producten die uitsluitend in de petfoodindustrie worden gebruikt niet in de DRV opgenomen worden. Binnenkort geldt voor deze bedrijven een aparte GMP-standaard (zie nieuwsbrief van 17/11/03). GMP gecertificeerde bedrijven, die ook petfood produceren, hoeven voor de petfood productie niet aan de GMP-voorwaarden omtrent de DRV te voldoen.

In de DRV wordt een overzicht gegeven van alle voedermiddelen (inclusief minerale voedermiddelen) die in voeders voor landbouwhuisdieren verwerkt mogen worden.
Bij de minerale voedermiddelen in de DRV is in een aantal gevallen achter het product de naam van de producent weergegeven; dit komt omdat bij aanlevering van de risicobeoordeling van deze minerale voedermiddelen het in sommige gevallen niet mogelijk bleek om een generieke risicobeoordeling aan te leveren. Het PDV heeft daarom (voorlopig) ingestemd met aanlevering van bedrijfsspecifieke risicobeoordelingen. Vanwege bedrijfsgevoelige informatie worden deze niet op de website gepubliceerd.
Waar mogelijk zal PDV te zijner tijd door combinatie van verschillende bedrijfsspecifieke risicobeoordelingen een generieke risicobeoordeling opstellen en op de website publiceren. Totdat er een generieke risicobeoordeling van een mineraal voedermiddel is opgesteld en gepubliceerd is, is het wel mogelijk om minerale voedermiddelen af te nemen welke afkomstig zijn van de producenten die in de DRV-lijst achter het betreffende minerale voedermiddel zijn vermeld.

Voor alle producten, die niet in onderstaande databank vermeld staan, zijn geen risicobeoordelingen aangemeld. Deze zijn daarom niet (meer) acceptabel bij de bereiding van of handel in voedermiddelen in het kader van de GMP-regeling te worden gebruikt.

Voor de in EU verband toegelaten toevoegingsmiddelen en bijzonder stikstof houdende producten geldt dat deze vooralsnog niet in de DRV lijst behoeven te worden opgenomen.
Dit is in afwachting van de implementatie van de GMP-standaard voor handelaren en producenten van toevoegingsmiddelen en bijzonder stikstofhoudende producten.
In het voorjaar van 2004 zal er nadere berichtgeving omtrent de (Europese) standaard voor toevoegingsmiddelen (en de implementatiedatum hiervan) volgen.

Wijzigingen in de databank van bestaande of opneming van nieuwe risicobeoordelingen worden per elektronische nieuwsbrief bekendgemaakt.

Hiermee komt de GMP26b: Criteria en procedure voor plaatsing in de databank van reguliere producten in de Databank Risicobeoordeling Voedermiddelen (Overgangs-regeling) te vervallen.

Databank Risicobeoordelingen Voedermiddelen (PDF, 112 kB)