Vlaamse overheid

Vlaamse gemeenten, en nu ook provincies, kunnen op een aantal nieuwe subsidies rekenen om aan afvalpreventie te doen. Gemeenten die drankautomaten zonder wegwerpverpakkingen aankopen kunnen Vlaamse subsidies krijgen, maar ook gemeenten die een soort spaarkaart voor milieuvriendelijke aankopen introduceren mogen subsidies verwachten. Nieuw is ook dat provincies subsidies kunnen aanvragen. Het besluit dat dit regelt werd op voorstel van Vlaams Leefmilieuminister Ludo SANNEN definitief door de Vlaamse ministerraad goedgekeurd.

Het aantal investeringen dat in aanmerking komt, wordt uitgebreid. Minister Ludo Sannen kan nu bijvoorbeeld ook milieuvriendelijke drankautomaten, spaarkaarten voor afvalarme aankopen of lokale en duurzame afvalvoorkomingsprojecten subsidiëren. Vroeger konden gemeenten en intercommunales al een aantal subsidies krijgen voor afvalpreventie. Onder andere de aankoop van brooddozen, herbruikbare luiers, drinkwaterfonteinen en allerlei composteringsinstallaties worden deels betaald door Vlaanderen.

Een tweede nieuwigheid is dat ook provincies nu subsidies voor afvalpreventie kunnen krijgen. Provincies kunnen subsidies aanvragen om het afvalbeleid van gemeenten en intercommunales te ondersteunen als ze het akkoord hebben van de betrokken gemeenten en intercommunales. Dit past in de coördinerende rol die provincies kunnen spelen op vraag van de lokale besturen.

persinfo : Ron Hermans, woordvoerder van minister Sannen - tel. 02 553 27 12
e-mail: persdienst.sannen@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---