Socialistische Partij

`Verdonk verschuift problemen asielzoekers'

23-01-2004 * De SP is zeer blij voor de 2300 asielzoekers die eindelijk hun recht hebben gekregen, maar vindt het resultaat van Verdonk's beslissing per saldo teleurstellend. Uitgeprocedeerde asielzoekers die niet terug willen, zullen tijdelijk worden overgeplaatst naar vertrekcentra en na acht weken weer op straat komen. "Minister Verdonk verschuift de problemen," aldus SP Tweede-Kamerlid Jan de Wit. "De gemeenten worden vroeg of laat weer geconfronteerd met uitgeprocedeerde asielzoekers die gaan zwerven. De aanpak van Verdonk zal tot grote maatschappelijke onrust leiden."

De vandaag bekend gemaakte pardonregeling is natuurlijk prima voor hen die een verblijfsvergunning krijgen en de uitgeprocedeerde asielzoekers die alsnog als "schrijnend geval" worden beschouwd. Voor hen die zijn afgewezen is het een grote teleurstelling. Zij zullen - als ze niet alsnog zelf vertrekken - worden overgebracht naar vertrekcentra en worden uitgezet. Lukt dat niet binnen acht weken, dan worden ze op straat gezet.

Jan de Wit: "Tot deze groep behoren de asielzoekers die nog steeds volhouden dat zij blootgesteld zullen worden aan vervolging bij terugkeer, maar ook de duizenden asielzoekers die hier al heel lang verblijven, kinderen hebben die hier zijn opgegroeid en volledig zijn ingeburgerd. Vele Nederlanders trekken zich al heel lang hun lot aan van hun buren en klasgenoten; allerlei organisaties, belangengroepen en actiegroepen zetten zich voor hen in. Voor veel asielzoekers en hun sympathisanten zal het drama nog niet ten einde zijn."