2e persbericht van vrijdag 23 januari 2004

Eindhoven 23-01-2004 - Berichten uit de regio

Eindhoven: Onderzoek naar wapens en hennepkwekerijen

De politie heeft vrijdagmorgen vanaf 7.30 uur in enkele woningen aan de Joost de Momperstraat onderzoek gedaan naar vuurwapens en hennepkwekerijen. Er was vooraf onderzoek gedaan. In drie woningen zouden vuurwapens zijn. Er werd na huiszoekingen echter niets gevonden. Bij drie andere woning werden in totaal vier hennepkwekerijen gevonden. In totaal ging het hier om ongeveer 1000 planten, sommige bijna klaar om te oogsten en andere pas geplant. De planten en de apparatuur (lampen, pompen, energievoorziening, etc.) zijn vernietigd. Twee bewoners van 46 en 29 jaar oud zijn aangehouden voor het kweken van hennep. Zij konden na verhoor op het bureau weer naar huis. In een loods aan de nabijgelegen Kanaaldijk Noord zijn twee kwekerijen met in totaal ongeveer 600 planten gevonden. Ook deze kwekerijen zijn ontmanteld. Het energiebedrijf stelde vast dat in alle gevallen de elektriciteit illegaal werd afgetapt.

In Eindhoven is vorig jaar een protocol hennepkwekerijen opgesteld met een aantal partners. Deze partners zijn de gemeente, de politie, de woningbouwverenigingen en het energiebedrijf. Naast de strafrechtelijke kant van de zaak wordt ook bekeken of de winsten kunnen worden teruggevorderd. Er wordt bekeken of onterecht een uitkering van de sociale dienst is verkregen, en of men zich aan het huurcontract heeft gehouden. Het energiebedrijf kan naast strafrechtelijke afwikkeling van de politie de waarde van de illegaal afgetapte stroom terugvorderen en een boete opleggen. De gemeente kan de ten onrechte verkregen uitkering terugvorderen en de verhuurder kan bij overtreding de huur opzeggen. Ook bij de hennepkwekers die vandaag zijn betrapt, worden deze zaken bekeken.

Eindhoven: Verdachte van inrijden op agente aangehouden

In een woning aan de Halvemaanstraat is vrijdagochtend rond 11.00 uur een 36-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aangehouden. Hij wordt ervan verdacht dat hij donderdagavond is ingereden op een hoofdagente van de politie Brabant Zuid-Oost (zie 1e persbericht van vrijdag 23 januari 2004). De politie wist donderdagavond al wie de man was, maar kon hem niet vinden. Vrijdagochtend werd duidelijk dat hij in de woning was, waarna hij daar werd aangehouden. Hij is in verzekering gesteld voor nader onderzoek.

Eindhoven: Beroofd van zakmes

Een jongen van 15 jaar uit Eindhoven is vrijdagochtend rond 8.15 uur beroofd van een zakmes. Toen hij door het Genneperpark fietste, sprong een voor hem onbekende jongen uit de bosjes en dwong hem te stoppen. De dader bedreigde het slachtoffer met een mes en dwong hem zijn spullen af te geven. De jongen had alleen een zakmes bij zich, dat hij aan de dader gaf. Die ging er vervolgens te voet vandoor. De dader is blank, tussen de 20 en 22 jaar oud en ongeveer 1,80 meter lang. Hij heeft blond stekelhaar, droeg een zwarte sjaal voor zijn mond en neus, en had blauwe gymschoenen aan. Verder droeg hij een zwarte spijkerbroek, een zwarte jas en zwarte wollen handschoenen.

Eindhoven: Auto gestolen

Vanaf de Gabriel Metsulaan is vrijdagmiddag tussen 12.30 en 13.15 uur een auto gestolen. Het gaat om een blauwe Ford Fairlane (AH-11-12) uit 1966.

Helmond: Gestolen auto uitgebrand teruggevonden

Bij een inbraak in een woning aan het Limburghof zijn onder meer sieraden, geld en autosleutels weggehaald. Dat gebeurde vrijdagochtend na 0.30 uur. Met de sleutels werd vervolgens een op de oprit geparkeerde auto gestolen. De grijze Renault Laguna werd vrijdagochtend rond 2.45 uur uitgebrand teruggevonden op de Rijpelbergseweg. Er zijn bij de woning geen braaksporen gevonden. De voordeur van het huis is daarom vermoedelijk geopend via hengelen (door de brievenbus) of flipperen (van buitenaf de schoot van het slot wegduwen).

Helmond: Inbraak in horecazaak

Bij een inbraak in een horecazaak aan de Lucas Gasselstraat is een aantal flessen sterke drank en een koffiezetapparaat weggehaald. Dat gebeurde tussen woensdagmiddag 15.00 uur en vrijdagmiddag 14.00 uur. De voordeur is opengebroken.

Valkenswaard: Twee gewonden bij eenzijdige aanrijding

Bij een verkeersongeval op de Maastrichterweg zijn vrijdag rond 6.45 uur twee personen gewond geraakt. De 30-jarige bestuurster uit Achel raakte de macht over het stuur van haar bestelbus kwijt. De bestelbus schampte een boom en botste tegen de volgende boom. Een glad wegdek was waarschijnlijk de oorzaak. In de bus zaten behalve de bestuurster vijf mannen, allemaal uit Achel. De bestuurster is met een verwonding aan het been in het MMC in Veldhoven opgenomen. Een 21-jarige inzittende raakte gewond aan zijn schouder en neus maar hij hoefde niet naar het ziekenhuis.

Waalre: Vrachtautochauffeur gewond bij kop-staartaanrijding

Bij een kop-staart-aanrijding op de A2 onder Waalre is vrijdag om 12.45 uur een 50-jarige vrachtautochauffeur uit het Belgische Borgloon gewond geraakt. Hij reed vanuit de richting Maastricht in de richting van Eindhoven. Voor hem reed een trekker met oplegger die bestuurd werd door een 33-jarige man uit Helmond. Deze Helmonder moest remmen en de Belg bemerkte dit te laat. Hij reed tegen de achterkant van zijn voorganger. De Belg is met een hoofdwond in het MMC in Veldhoven opgenomen. Door de aanrijding ontstond een file van ongeveer zeven kilometer.

Nuenen: Snelheidscontrole

Op de Geldropsedijk is vrijdagochtend tussen 10.30 en 12.30 een snelheidscontrole gehouden. Er werden 15 overtredingen geconstateerd. Het aantal gecontroleerde voertuigen is onbekend. De hoogst gemeten snelheid was 82 km/u, waar 50 km/u is toegestaan.

Geldrop: Eigenaar kunstgebit gezocht

De politie in Geldrop is op zoek naar de eigenaar van een kunstgebit. Agenten zagen het gebit vrijdagochtend bij het bureau aan de Laan der Vier Heemskinderen in de bosjes liggen. Het is meegenomen naar het bureau en daar op te halen door de rechtmatige eigenaar.

Mierlo: Auto weggehaald

Vanaf de Zonnedauw is in de nacht van donderdag op vrijdag een auto weggehaald. Het gaat om een goudbruine Opel Corsa (PJ-56-YR).

Son: Cartridges gestolen uit vrachtwagen

Uit een vrachtauto die stond geparkeerd op de weg Ekkersrijt 5700 zijn enkele dozen met printer-cartridges weggehaald. Dat werd vrijdag rond 6.00 uur door de chauffeur opgemerkt. Een dekzeil van de wagen is opengesneden en de goederen zijn weggehaald.