Bedrijfschap Horeca en Catering

Terug Persbericht P-04; Zoetermeer, 23 januari 2004 Afd. Informatie en Communicatie, tel. (079) 368 07 07

Meer jonge werknemers in de horeca

De horeca staat bekend als een bedrijfstak met veel jonge werknemers. Met name de groep jongeren onder de 20 jaar groeit. Tussen een vijfde en een kwart van alle werknemers in 2002 is jonger dan 20 jaar. Vijf jaar eerder was dit aandeel nog 15%. Dit is een van de belangrijkste bevindingen van het recent verschenen Trendrapport Werkgelegenheidsstructuur (deel 1: structuur van de horeca) van het bedrijfschap Horeca en Catering.

Meer werknemers

Het aantal werknemers in de horeca is in vergelijking met twee jaar geleden ongeveer 3% gegroeid tot ca. 300.000. Dit komt met name door de toename van het aantal bedrijven dat personeel in dienst heeft (van 29.000 naar bijna 32.000). De stijging van het aantal werknemers heeft zich vooral voorgedaan in de drankensector en, zij het in mindere mate, in de fastfoodsector. In de hotelsector is het aantal werknemers echter gedaald.

Mobiliteit van werknemers neemt af

Er zijn niet alleen steeds meer werknemers in de bedrijfstak, maar de werknemer blijft ook langer werkzaam binnen een bedrijf. Zijn mobiliteit binnen de bedrijfstak neemt duidelijk af. Sinds 2000 is de afname van werknemers met een korte bedrijfservaring al merkbaar.