Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht
23 januari 2004
Gemeente Brummen moet VROM-taken beter uitvoeren

De gemeente Brummen voert niet alle wettelijke taken op het terrein van wonen, ruimte en milieu goed uit. Dat is een van de belangrijkste conclusies van een onderzoek van de VROM-Inspectie. De Inspectie heeft vorig jaar onderzoek gedaan naar de uitvoering van de wet - en regelgeving op het gebied van wonen, ruimte en milieu door Brummen in 2002. De gemeente gaat stappen ondernemen die uitzicht bieden op verbetering.

Uitkomst onderzoek
De VROM-Inspectie heeft in het onderzoek gekeken naar de manier waarop Brummen haar taken op het gebied van wonen, ruimte en milieu uitvoert. Van de afgifte van bouw- en milieuvergunningen, de handhaving daarvan, tot het opstellen van bestemmingsplannen. Uit het onderzoek blijkt dat de taken op het gebied van milieu het beste worden uitgevoerd. Zo wordt structureel gewerkt aan een duurzame omgeving. De terreinen wonen en ruimte scoren minder hoge ogen. Met name de toetsing van de bouwaanvragen aan het bestemmingsplan en het Bouwbesluit, het houden van toezicht tijdens het bouwproces en slopen van gebouwen moeten worden verbeterd. Daarnaast zijn momenteel maar 48 van de 155 bestemmingsplannen actueel. Dit ondanks de toezeggingen die hierover in 2001 aan de Inspectie zijn gedaan. Hierdoor is het grootste gedeelte van het grondgebied van de gemeente (de bebouwde kom van de kernen Eerbeek en Brummen en vrijwel het gehele buitengebied) bedekt met oude bestemmingsplannen. Ook schiet het toezicht op de naleving van deze plannen ernstig tekort.

Maatregelen
De VROM-Inspectie heeft de uitkomsten van haar onderzoek besproken met de gemeente. In dat overleg zijn afspraken gemaakt over de oplossing van de knelpunten. De gemeente stelt daarnaast vóór 1 april 2004 een plan van aanpak met maatregelen op. De Inspectie vindt dat de gemeente hiermee de eerste stappen zet voor het verbeteren van de situatie. In 2004 houdt de Inspectie een nacontrole.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=12307 )