Provincie Utrecht

Persbericht

Faunapassage in gebruik

Dassen hebben dassentunnel gevonden!

23-1-2004
Aangezien de dassen bijna uit de provincie Utrecht waren verdwenen, hebben de provincie Utrecht, ProRail, Rijkswaterstaat en vrijwilligers maatregelen genomen. Er zijn diverse dassentunnels gemaakt, die leefgebieden verbinden, waardoor de dassenpopulatie weer kan groeien. Onderzoekers hebben nu ontdekt dat de dassen de tunnel bij de Nieuwe Wetering bij Maartensdijk ook daadwerkelijk gebruiken. Er zijn namelijk pootafdrukken aan beide zijden van de buisingang gevonden. In 1995 heeft de provincie Utrecht bij Nieuwe Wetering een faunapassage aangelegd die het 'oversteken' van de Koningin Wilhelminaweg, de spoorlijn Utrecht-Hilversum en de snelweg A27 mogelijk moet maken. Dit moet uitwisseling van onder andere dassen mogelijk maken. Dassen komen tegenwoordig voor in zowel het gebied Noorderpark - Einde Gooi, als in het gebied ten oosten van de A27.

Bewijs
De provincie wil natuurlijk graag weten of dassen nu daadwerkelijk gebruik maken van de gerealiseerde voorziening. Daarom is in 1998 en in 2003 door de provincie het gebruik van de faunapassage onderzocht. Daartoe zijn aan de uiteinden van de tunnelbuizen zandbedden aangelegd. Sporen van dieren die gebruik maken van de tunnel kunnen in het zand afgelezen worden. In 1998 werden sporen van diverse diersoorten gevonden, maar niet van dassen. Toen eind 2003 dit onderzoek werd herhaald, kon geconstateerd worden dat de das nu wel gebruik maakt van de voorziening: aan beide zijden van de buis onder de Koningin Wilhelminaweg werden duidelijke dassensporen aangetroffen. Dit deel van de faunapassage wordt dus door de das gebruikt. Het is een kwestie van tijd, tot de dassen de andere buizen bij Nieuwe Wetering ontdekken.

Ecologische verbindingszones
De dassentunnels, ook wel faunapassages genoemd, maken deel uit van ecologische verbindingszones. Dat zijn stroken natuur die verschillende, vaak verspreid liggende natuurgebieden met elkaar verbinden. Dieren en planten kunnen zich zo van het ene naar het andere leefgebied verplaatsen. Dit draagt bij aan de instandhouding van gezonde, sterke soorten. De provincie Utrecht wil daarom samen met andere partijen een groot aantal ecologische verbindingszones realiseren. Deze verbindingszones zijn een essentieel onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS): een samenhangend stelsel van grote en kleine natuurgebieden. De EHS bestaat uit bestaande en nieuwe natuurgebieden die verbonden worden door ecologische verbindingszones.

Meer informatie: Franca Olthof, telefoon 030-2583325 of Franca.Olthof@provincie-utrecht.nl