VVD



Nieuws

23 jan 2004 - 'Quotumvoorstel een stap in de goede Tweede-Kamerfractie richting'

De VVD Tweede-Kamerfractie, bij monde van woordvoerder Arno Visser, vindt het kabinetsvoorstel aangaande het beperken van het aantal EU-werknemers uit de tien nieuwe lidstaten van de Europese Unie een stap in de goede richting. "Maar", zegt Visser, "de aantallen waaraan het kabinet nu denkt, stemt de VVD nog niet tevreden, omdat het nog steeds leidt tot verdringing op de arbeidsmarkt." De VVD wil nu nieuwe maatregelen ontwikkelen op het gebied van migratie.

De VVD heeft twee redenen om nog niet tevreden te zijn. In de eerste plaats heeft het voorgestelde quotum flinke financiële en sociale gevolgen, omdat duizenden mensen meer in Nederland in de sociale zekerheid belanden. De kosten daarvan kunnen oplopen tot 70 miljoen euro extra. In de tweede plaats vindt er geen toets plaats waarin wordt beoordeeld of er in Nederland werkzoekenden zijn die hetzelfde werk kunnen doen. De VVD wil op deze punten aanpassingen in deze overgangsmaatregel. Daarnaast wil de VVD de tijd gebruiken om nieuwe maatregelen te bedenken op het gebied van migratiebeperking en -regulering.

Het feit dat het kabinet een maatregel neemt, betekent dat het terugkomt van het aanvankelijke voorstel het vrij verkeer van personen per 1 mei aanstaande direct in te voeren. VVD-woordvoerder Arno Visser had het kabinet in een Kamerdebat op 24 september 2003 gevraagd dat voornemen te heroverwegen en te komen met een nieuwe analyse. In afwachting van die analyse is de VVD-motie die vroeg om een overgangsmaatregel aangehouden. Inmiddels ligt er een analyse van het CPB en een nieuw besluit.

Visser wijst er op dat het recent verschenen CPB-rapport "Arbeidsmigratie uit de Midden- en Oost-Europese toetredingslanden" (14 januari 2004) stelt dat de winst van immigratie voor Nederland gering cq. verwaarloosbaar is. Want: "Als de arbeidsmarktprestaties gemiddeld genomen achterblijven bij die van ingezetenen slaat de winst voor de publieke sector al gauw om in een verlies." De Commissie-Blok kwam met dezelfde conclusie.

Visser: "Nederland kampt al jaren met een te hoog migratiesaldo. Nederland heeft in een jaar honderdduizend meer werklozen. Waarom stelt het kabinet voor om nog eens 22.000 mensen per jaar extra een verblijfsvergunning te geven zonder naar de reeds bestaande immigratie te kijken?"

23 januari 2004