VVD



Nieuws

23 jan 2004 - VVD positief over duidelijkheid en
afspraken met gemeenten

De VVD vindt het goed dat er na maanden van onduidelijkheid nu zekerheid is voor diegenen die in Nederland mogen blijven. Diegenen die géén verblijfsvergunning krijgen, hebben ook duidelijkheid; zij moeten terugkeren naar hun land van herkomst. Woordvoerder Arno Visser: "Belangrijk vind ik ook dat er met de gemeenten is afgesproken dat zij stoppen met noodopvang aan mensen die geen recht op verblijf hebben."

Het kabinet heeft besloten een extra inspanning te doen ten behoeve van de terugkeer van de groep uitgeprocedeerde asielzoekers die onder de oude vreemdelingenwet vallen. De VVD is benieuwd naar de concrete maatregelen.

Er moet níet opnieuw een publieke en politieke discussie ontstaan over al dan niet verblijf in Nederland van uitgeprocedeerden. Dat maakt problemen niet kleiner, maar groter. Volgens de VVD moeten uitgeprocedeerden Nederland verlaten, het liefst goedschiks, maar desnoods gedwongen. Het voorgestelde systeem met vertreklocaties en uitzetcentra is daar een goed hulpmiddel bij.