Vlaamse overheid

Op voorstel van minister-president Bart SOMERS:

Op 8 december van vorig jaar engageerde de Vlaamse regering zich t.a.v. de sociale partners om de voortgang van alle maatregelen in het kader van de Vlaamse ondernemingsconferentie op te volgen en te rapporteren aan de hand van een scorebord. Binnen de administratie Kanselarij en Voorlichting werd een internetgebaseerd opvolgingsinstrument ontwikkeld. Met dit instrument kan zowel het geplande als het gerealiseerde traject opgevolgd worden en dit niet enkel voor de maatregelen die beslist werden met het oog op de Vlaamse ondernemingsconferentie maar tevens de maatregelen die al eerder werden genomen maar nog niet volledig gefinaliseerd waren. De Vlaamse regering keurt nu het concept van het opvolgingsinstrument goed dat werd ontwikkeld voor de Vlaamse ondernemingsconferentie.

Op voorstel van minister vice-president Renaat LANDUYT:

De Vlaamse regering dient een verzoekschrift in met het oog op de gedeeltelijke vernietiging en schorsing bij het Arbitragehof van de ordonnantie van 26 juni 2003 betreffende het gemengd beheer van de arbeidsmarkt in het Brussels Hoofdstedelijk gewest. Opleiding is immers een exclusieve bevoegdheid van de Gemeenschappen. Bijgevolg komt het niet aan het Brussels Hoofdstedelijk Gewest toe om opleidingsorganen te regelen.

Op voorstel van minister vice-president Renaat LANDUYT, van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN, van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN en van Vlaams minister Patricia CEYSENS:

De Vlaamse regering keurde eind november vorig jaar na advies van de SERV en de VLOR opnieuw principieel een voorontwerp van decreet goed over de titel van beroepsbekwaamheid. Het heeft als doel om zinvolle, aan een beroep verbonden, competenties, waar dan ook verworven, te valideren. Het wil elk individu het recht geven om zijn of haar competenties door een bevoegde instantie te laten erkennen door middel van een titel van beroepsbekwaamheid. Deze competenties (kennis, vaardigheden en attitudes) kunnen door allerlei vormen van leren, zowel formeel als informeel, verworven zijn. Dat levert een versterkte positie en verruimde toegang tot de arbeidsmarkt op. Het voorontwerp van decreet werd toen voor advies voorgelegd aan de Raad van State. Die merkte op dat het hier om een gemeenschapsbevoegdheid gaat en niet om een federale noch een gewestbevoegdheid. Die en andere opmerkingen zijn nu verwerkt. Het aangepaste voorontwerp van decreet wordt nu principieel goedgekeurd en voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN:

In het kader van het project Beter Bestuurlijk Beleid (BBB) beslist de Vlaamse regering, na advies van de Vlaamse Onderwijsraad (VLOR) en de SERV, opnieuw principieel tot oprichting van het intern verzelfstandigd agentschap (IVA) met rechtspersoonlijkheid Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs. Het voorontwerp van oprichtingsdecreet wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering keurt het voorontwerp van decreet principieel goed betreffende de Huizen van het Nederlands. Het creëert de noodzakelijke rechtsgrond voor de uitbreiding van de werking van de Huizen van het Nederlands naar heel Vlaanderen. Deze uitbreiding volgt op een experimentele fase die loopt tot de inwerkingtreding van het decreet. Met het decreet worden er 8 Huizen van het Nederlands opgericht, 1 per provincie en respectievelijk 1 in Antwerpen, Gent en Brussel- Hoofdstad. Dit voorontwerp van decreet wordt nog voor advies voorgelegd aan de VlOR, de SERV en daarna aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN:

De Vlaamse regering stelt Laurent Dewilde aan als regeringscommissaris bij het Vlaams Instituut voor het Zelfstandig Ondernemen (VIZO). Hij volgt Tanja Mattheus op die nu als regeringscommissaris bij de VDAB zetelt.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN:

De Vlaamse regering keurt principieel twee uitvoeringsbesluiten goed bij het decreet op de begraafplaatsen en lijkbezorging. De besluiten bepalen enerzijds de voorwaarden waaraan doodskisten en lijkwaden moeten voldoen. Anderzijds wordt de organisatie, inrichting en beheer van begraafplaatsen en crematoria geregeld. Meer bepaald betreft het onder meer het bodemmateriaal, de registratie, opgraving en ruiming van begraafplaatsen en de registratie, inrichting en kwalificatie van personeel van crematoria. Ten slotte worden ook de wijze van crematie of begraving, asbestemming, balseming en graven met historisch belang bepaald. De uitvoeringsbesluiten worden voor advies voorgelegd aan de Hoge Raad voor Binnenlands Bestuur (HRBB), de SERV en de MiNa-raad.


* * *

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse regering definitief het besluit betreffende het financiële en materiële beheer van de Dienst met Afzonderlijk Beheer (DAB) "Cultureel Centrum van de Vlaamse Gemeenschap Landcommanderij Alden Biesen". Er zal in de toekomst alleen nog worden gewerkt met gesplitste kredieten.


* * *

Op haar vergadering van 9 januari keurde de Vlaamse regering principieel twee besluiten goed die het statuut bepalen van enerzijds de provinciegouverneurs en de adjunct van de gouverneur van de provincie Vlaams-Brabant en anderzijds van de arrondissementscommissarissen en de adjunct-arrondissementscommissaris. Door de bijzondere wet van 13 juli 2001 werden deze ambtsdragers overgeheveld naar de Vlaamse regering. De besluiten bepalen nu dat hun specifieke status in relatie tot de Vlaamse regering behouden blijft. Zij zijn dus geen personeelsleden van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap of van een van haar diensten en vallen niet onder het personeelsstatuut van het ministerie. Beide besluiten werden bij hoogdringendheid voor advies aan de Raad van State voorgelegd. Die oordeelde dat de adviesaanvragen onontvankelijk zijn, daar de hoogdringendheid niet aangetoond werd. De Vlaamse regering legt de besluiten nu opnieuw voor advies voor aan de Raad van State met verzoek advies mee te delen binnen dertig dagen zoals bepaald in het artikel 84 van de gecoördineerde wetten op de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN en op voorstel van Vlaams minister Patricia CEYSENS:

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat instemt met het Akkoord tussen België, de Vlaamse Gemeenschap, het Vlaamse Gewest, de Franse Gemeenschap en het Waalse Gewest en Frankrijk, inzake de grensoverschrijdende samenwerking tussen territoriale gemeenschappen en lokale openbare lichamen, ondertekend in Brussel op 16 september 2002. Het ontwerpdecreet wordt nu voorgelegd aan het Vlaams Parlement.

Op voorstel van Vlaams minister Ludo SANNEN:

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief het besluit goed inzake de vaststelling en organisatie van de indeling van geslachte varkens. Met dit besluit geeft ze uitvoering aan de Verordeningen van de Europese Raad en de Europese Commissie om de transparantie en kwaliteitsstandaardisatie in de slachtveesector te bevorderen. De belangrijkste elementen in dit besluit zijn onder meer dat de slachthuizen de volle verantwoordelijkheid krijgen voor het uitvoeren van de indeling van de geslachte varkens, dat een interprofessioneel orgaan intensief controle zal houden op de correcte indeling van de karkassen, dat het slachthuis het resultaat van de weging en indeling zowel moet bezorgen aan de persoon die het dier laat slachten als aan de producent van het dier alsook aan het interprofessioneel orgaan. Ten slotte zijn de slachthuizen verantwoordelijk voor de financiering van deze karkasclassificatie.


* * *

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse regering definitief tot instelling van een steunregeling voor de erkende eerste verwerkers in de sector vezelvlas en vezelhennep. Het besluit regelt de praktische maatregelen inzake erkenning van eerste verwerkers, de voorwaarden voor toekenning van steun, de vaststelling van de garantiedrempels, de voorschotten en de strafmaatregelen bij fraude. Met dit besluit worden de verordeningen van de Europese Gemeenschap omgezet naar Vlaamse regelgeving.

Op voorstel van Vlaams minister Adelheid BYTTEBIER:

De Vlaamse regering hecht haar goedkeuring aan de wijziging en bijsturing van de subsidieregeling inzake aangepast vervoer voor personen met een beperkte mobiliteit. Deze subsidieregeling kadert binnen de doelstelling van de Vlaamse regering om de basis- mobiliteit van iedere burger te garanderen en supplemen- tair aangepast vervoer te voorzien voor personen die, gezien de aard van hun handicap of beperking, geen gebruik kunnen maken van het reguliere vervoersaanbod. Via dit reglement kunnen ad hoc-initiatieven in Vlaanderen die een individueel, vraagafhankelijk vervoer organiseren, gesubsidieerd worden.


* * *

Met het oog op de bespreking in het Vlaams Parlement bepaalt de Vlaamse regering haar standpunt inzake het voorstel van decreet van de Vlaamse volksvertegen- woordigers Johan Malcorps, Jan Van Duppen, Jos Bex en Ann De Martelaer houdende maatregelen tot bestrijding van de luchtverontreiniging binnenshuis en oprichting van een ambulante dienstverlening inzake milieu en gezondheid. Doel van het voorstel is meer regelgeving en overheidsoptreden ter zake te ontwikkelen.

Op voorstel van Vlaams minister Patricia CEYSENS:

De Vlaamse regering benoemt André Baetens tot voorzitter van de praktijkcommissie van het Vlaams Instituut voor het Zelfstandig Ondernemen (VIZO). Ze benoemt tevens Pieter Vanhecke, Christian Waeyaert, Michael Grielens en Jozef Vanneste als vertegenwoordigers van de representatieve organisaties van de zelfstandigen en de kleine en middelgrote ondernemingen; en Leen Pontzeele, André Leurs, Cindy De Witte en Ellen Kemani als vertegenwoordigers van de representatieve organisaties van de werknemers.


* * *

Door de mutatie van Vlaams economisch vertegenwoordiger Jan De Moor naar Caïro kwam de standplaats in Helsinki vrij. De Vlaamse regering benoemt Evelien Putman om zijn plaats in Helsinki in te nemen.

Op voorstel van Vlaams minister Marino KEULEN:

De Vlaamse regering keurt het besluit goed voor de toekenning van een voorschot op de subsidie van de loonkosten van de eerste drie kwartalen van 2004 aan bepaalde initiatieven binnen de sector Sport, die personeelsleden tewerkstellen in een gewezen DAC-statuut. De voorschotten op de subsidies voor de eerste drie kwartalen van 2004 zullen worden uitgekeerd bij het begin van ieder kwartaal. Bij het vierde voorschot zullen de in de eerste drie kwartalen doorgevoerde personeels- wijzigingen verrekend worden. In 2005 zal dan per organisatie het saldo voor 2004 worden bepaald op basis van de op te vragen bewijsstukken van de gemaakte loonkosten en de financiële verslagen.

De persconferenties van de Vlaamse regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


-----
einde

-----


---