Ingezonden persbericht


PERSBERICHT DD. 23-01-'04

Zorgverlening grenshospitium voldoet niet aan wettelijke eisen

Inzake de vorig jaar in de grensgevangenis overleden man heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoek gedaan (www.igz.nl). Hierbij wordt geconcludeerd dat de zorg die geleverd wordt in het Grenshospitium niet voldoet aan de eisen van verantwoorde zorg zoals genoemd in artikel 2 en 3 van de Kwaliteitswet zorginstellingen. Gister maakte het Openbaar Ministerie reeds bekend dat de arts en verpleegkundigen dood door schuld is aan te rekenen en dat zij zich voor het Medisch Tuchtcollege moeten verantwoorden. Nu blijkt de Inspectie voor de Gezondheidszorg aan de directie van het Grenshospitium de opdracht te hebben gegeven maatregelen te treffen die de toegankelijkheid en de kwaliteit van zorg aan de gedetineerden zullen garanderen (zie hieronder).

Het Autonoom Centrum verwijt niet alleen de arts en de verpleegkundigen dood door schuld, maar het Grenshospitium en het vreemdelingenbeleid als geheel. Mensen zonder papieren zoals Baraya worden zonder verdenking van enig strafbaar feit opgesloten, ter afschrikking. Deze mensen zijn tweederangs burgers. Veelvuldig bereiken klachten ons van gevangenen uit vreemdelingenbewaring dat hun medische klachten worden afgedaan als psychische klachten. Het paracetamolletje wordt overhandigd. In het rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg lezen we: "De arts geeft aan dat het voornamelijk psychische klachten zijn. (....) heeft nagelaten om de symptomen grondig te onderzoeken naar oorzaken en is uitgegaan van een psychisch dan wel psychiatrisch beeld". Het moest er dus wel een keer van komen. Het Autonoom Centrum eist per onmiddellijk de sluiting van alle grensgevangenissen.

Conclusies Inspectie voor de Gezondheidszorg:


* De zorg voldoet niet aan de eisen van verantwoorde zorg zoals genoemd in de artikelen 2 en 3 van de Kwaliteitswet zorginstellingen. De medische dienst valt als organisatie-onderdeel onder de verantwoordelijkheid van de directeur van de inrichting. Deze dient de organisatie zo te regelen dat opgesloten vreemdelingen zorg kunnen ontvangen die gelijkwaardig is aan de medische en verpleegkundige zorg buiten de inrichting in de vrije maatschappij.


* Ook is het de verantwoordelijkheid van de directeur dat er in de inrichting afstemming is tussen de verschillende disciplines opdat zorg van goede kwaliteit mogelijk is.


* Er is geen goed functionerend systeem voor overdracht van informatie over patiënten/bewoners tussen de vreemdelingenbegeleiders en de medische dienst. De Inspectie constateert ook dat er geen verpleging en verzorging mogelijk is buiten kantooruren. De toegankelijkheid van zorg is niet permanent gegarandeerd.


* Verder vermeldt de IGZ dat de arts niet professioneel heeft gehandeld en weinig inzicht heeft getoond in de ernst van de symptomen van de ziekte van Baraya. Overplaatsing naar een ziekenhuis was wenselijk geweest. De IGZ meldt dat de zorg die de arts heeft geleverd niet voldoet aan de kwaliteitszorg die door de medische dienst geleverd dient te worden en evenmin aan de eisen in het kader van de Wet BIG.

Opvallend in het rapport is verder dat de ernstig zieke Baraya 4 dagen voor zijn dood op 10 januari 2003 door de Immigratie en Naturalisatiedienst naar Brussel is gebracht voor het verkrijgen van reisdocumenten. Op 9 januari, 1 dag eerder, beschreef een psycholoog die Baraya bezocht hem als apathisch. "Hij is nauwelijks aanspreekbaar, wil niet eten en drinkt water met assistentie van een verpleegkundige."

Meer info: 020-6126172, www.autonoomcentrum.nl

++*++*++*++*++*++*++*++*++*++*++*++
web: www.autonoomcentrum.nl
e-mail: ac@autonoomcentrum.nl
telefoon: 020-6126172
opgeven voor maillijst:
http://tetter.xs4all.nl/cgi-bin/mailman/listinfo/ac-berichten giften welkom op giro 6131418 St Afval Amsterdam
++*++*++*++*++*++*++*++*++*++*++*++