Federale regering Belgie


Werkloosheidsreglementering - PWA
(2004-01-23)

Persbericht van de Ministerraad

Op voorstel van de heer Frank Vandenbroucke, Minister van Werk en Pensioenen, keurde de Ministerraad een ontwerp van koninklijk besluit (*) goed rond de werkloosheidsreglementering.

Het ontwerp heeft betrekking op de regeling plaatselijke werkgelegenheidsagentschappen. De bestaande regeling, waarbij PWA-werknemers die in een referteperiode van acht maanden tenminste 180 PWA-activiteitsuren hebben gepresteerd worden vrijgesteld van beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt, wordt vanaf 1 oktober 2004 afgeschaft, behalve voor werklozen met een blijvende graad van arbeidsongeschiktheid. Wel blijven de betrokken PWA-werknemers vrijgesteld van aanmelding op de gemeentelijke controle.

PWA-activiteiten van huishoudelijke aard bij particulieren kunnen vanaf 1 maart 2004 alleen nog uitgeoefend worden door PWA-werknemers die deze activiteit reeds in de loop van de laatste achttien maanden uitoefenden en alleen ten gunste van gebruikers die op 1 maart 2004 in het bezit zijn van een gevalideerd gebruikersformulier voor dit soort activiteiten. Deze nieuwe regeling wil de doorstroming van de PWA-werknemers naar het vernieuwde stelsel van de dienstencheques bevorderen, zonder onredelijke druk en met een begeleiding op mensenmaat.

Het ontwerp wordt voor advies overgemaakt aan de Raad van State.

(*) tot wijziging van artikel 79, §4bis en artikel 79bis, §3, van het koninklijk besluit van 25 november 1991 houdende de werkloosheidsreglementering.

Persdienst van de Minister van Werk en Pensioenen Wetstraat 62
1000 Brussel
de heer Bob Van de Voorde
Tel.: 02/238.28.74
Fax: 02/230.38.95
bob.vandevoorde@meta.fgov.be

De Algemene Directie Externe Communicatie Kanselarij van de Eerste Minister kan u bereiken op het volgende adres: cmr@premier.fed.be