Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Besmettelijke dierziekten Importverbod pluimveeproducten uit Thailand

Vogelgriep in Thailand
De Europese Commissie heeft besloten de import van producten van pluimvee in de Europese Unie te verbieden. Dit maakte zij op 23 januari bekend na het bekend worden van besmettingen met Aviaire Influenza (AI) in dat land.
Het importverbod betreft vlees van pluimvee, loopvogels, wild en gehouden gevogelte, bewerkt pluimveevlees en vleesproducten van al deze dieren. Ook de import van onbewerkte pluimveeproducten voor diervoer en van eieren voor consumptie moet onmiddellijk worden opgeschort in verband met de risico's op besmetting. Het gaat hierbij om producten van pluimvee dat na 1 januari 2004 geslacht is.

AI in Azië
Vanaf december 2003 zijn er in diverse landen in Oost-Azië besmettingen met vogelpest geconstateerd. Tot op heden zijn er besmettingen geconstateerd op bedrijven met pluimvee in Thailand, Zuid-Korea, Vietnam, Japan en Taiwan. Daarnaast zijn er steeds sterker wordende geruchten over uitbraken in Cambodja, Indonesië en China.

Risico op insleep in Nederland
Het virus kan o.a. in Nederland binnen worden gebracht door import van levende vogels, consumptie-eieren en eiproducten, pluimveevlees en pluimveeproducten en via reizigers.
* Import van levende vogels is verreweg het grootste risico voor insleep. Uit de getroffen landen mag geen commercieel pluimvee naar Nederland worden geëxporteerd. De import van siervogels uit deze gebieden is wel toegestaan. Het risico voor insleep via deze vogels is afgedekt door een Europese verplichting welke quarantaine en onderzoek voorschrijft.
* Er is een slechts een zeer gering risico dat AI via dierlijke producten naar Europa wordt overgebracht. Bovendien mogen pluimveeproducten uit de landen waar de besmetting is bevestigd niet geïmporteerd worden. Wel werd pluimveevlees geïmporteerd uit Thailand. De Europese beschikking die import van pluimveevlees uit Thailand verbiedt is vanaf 23 januari 12.00 van kracht * Tenslotte vormen reizigers een risico. De import van producten van dierlijke oorsprong door reizigers uit derde landen is verboden. Het is niet uitgesloten dat reizigers op een andere manier het virus inslepen. Hierbij moet gedacht worden aan virusdeeltjes die via schoeisel of kleren meegenomen worden door reizigers die in contact zijn geweest met pluimvee.

Zie ook:
* www.minvws.nl


---