Gemeente Leiden

Uit de gemeenteraad

De raad over de Oostvlietpolder

Publicatiedatum: 23 januari 2004

Op dinsdag 20 januari discussieerde de raad onder grote belangstelling over de Oostvlietpolder. Vanwege tijdsgebrek is het onderzoeksrapport met betrekking tot kredietoverschrijdingen bij de DBZ nog niet besproken. Wel is er een nieuw raadslid beëdigd.

GRIFFIE Voor de discussie over de Oostvlietpolder losbarstte is er in de vergadering een nieuw gemeenteraadslid beëdigd en geïnstalleerd. Daan Iken (PvdA) neemt de plaats in van Mohammed Bouras, die tijdens deze vergadering afscheid nam. Daan Iken was al als duo-raadslid werkzaam voor de PvdA fractie. Een interview met de heren Iken en Bouras staat elders op deze website.

Oostvlietpolder

De raad wijdde het grootste deel van de vergadering aan de behandeling van het bestemmingsplan Oostvlietpolder. De publieke belangstelling bij dit agendapunt was zo groot dat extra voorzieningen werden getroffen om de burgers de gelegenheid te geven de raadsvergadering te volgen.

De Oostvlietpolder is nog de laatste groene polder in Leiden. De polder bestaat voornamelijk uit veel weilanden en natuur, een aantal woningen op de Vrouwenweg en de Vlietweg en een volkstuinencomplex. Leiden én de regio hebben grote behoefte aan een bedrijventerrein en de bijbehorende werkgelegenheid. Daarom wil de gemeente dit gebied bestemmen voor wonen, werken en recreatie. In het plan is ook de nodige aandacht besteed aan het agrarische gedeelte en aan landschappelijke - en natuurwaarden. De voorgestelde verdeling riep veel emoties op.

Tijdens de behandeling in de commissie Ruimte en Groen bleek al dat de hoogte van de bebouwing aan de Europaweg (24 meter) zowel bij omwonenden als bij de commissieleden op bezwaren stuitte. De meerderheid van de raad ging dan ook akkoord met een amendement waarin werd voorgesteld de hoogte van de bebouwing terug te brengen naar 18 meter met de mogelijkheid om af en toe wat hogere elementen toe te voegen.

Punt van discussie was ook de verkeersafwikkeling op de Vlietweg. De raad nam een motie van de PvdA aan waarin het college gevraagd wordt een plan uit te werken waarbij het landelijke karakter van de Vlietweg zoveel mogelijk wordt gegarandeerd.

Uiteindelijk ging de raad akkoord met de vaststelling van het bestemmingsplan. De fracties van LWG/deGroenen, Leefbaar Leiden, CDA, ChristenUnie, SP en het raadslid Van Delft stemden echter tegen.

Omdat het inmiddels al na 23.00 uur was besloot de raad om niet meer verder te vergaderen en op maandag 26 januari om 20.00 uur de nog niet behandelde punten te bespreken. Het gaat hierbij met name over het onderzoek naar de gang van zaken van het bouwproces en de financiering van de productieruimte bij DZB ten behoeve van Baronie/deHeer.

Volgende raadsvergadering

Dit was de eerste raadsvergadering van 2004. Zowel op 26 januari als op de reguliere raadsvergadering op dinsdag 17 februari bent u van harte welkom.

Vragen en opmerkingen

Als u vragen en opmerkingen heeft met betrekking tot genomen besluiten, agendas van commissies en/of raadsvergaderingen, kunt u contact opnemen met de griffie op telefoonnummer (071) 516 51 07.

Voor het raadplegen van agendas van de commissies en/of raadsvergaderingen kunt u ook op de gemeentelijke website kijken: www.leiden.nl/raad.

Na iedere gemeenteraadsvergadering brengen we u op de hoogte van de genomen besluiten, de discussies en te nemen acties. Op deze manier willen we u als Leidenaar meer betrekken bij wat de raad voor u en de stad doet.

Deze pagina is gewijzigd op 26-01-2004