Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Rode Kruis en Ambuce lanceren kwaliteitsplatform ziekenvervoer

Vandaag, vrijdag 23 januari 2004, lanceerden de twee grootste Vlaamse ziekenvervoerders, Ambuce en Rode Kruis-Vlaanderen, het `Kwaliteitsplatform Ziekenvervoer'. Met dit initiatief willen zij de kwaliteit van het ziekenvervoer verhogen en bewaken, en een forum creëren voor alle betrokken partijen: ziekenvervoerders, patiënten, ziekenfondsen en de overheid. Het Kwaliteitsplatform staat open voor alle ziekenvervoerders die het `Charter voor kwaliteitsvol ziekenvervoer'ondertekenen en naleven. Bij het opstellen van dit Charter werd advies ingewonnen bij Test-Aankoop.

Reeds jaren wordt er door ziekenvervoerders, patiënten, politici, ziekenfondsen en ziekenhuizen gediscussieerd over het ziekenvervoer. Onder meer het ontbreken van een wettelijke regeling voor het niet-dringend ziekenvervoer leidt in sommige gevallen tot wantoestanden. Die geven echter een verkeerd beeld van een sector die ernstige inspanningen levert om, niettegenstaande de zeer krappe financiële marges, de kwaliteit van het ziekenvervoer te bewaken en waar mogelijk te verbeteren. In afwachting van een wettelijke normering willen het Rode Kruis en Ambuce een positief signaal geven. Zij beschouwen het ziekenvervoer immers als een integraal deel van de zorgketen en zijn zich bewust van de grote verantwoordelijkheid die zij in dit verband dragen.

Eind januari ontvangen alle ziekenvervoerders een uitnodiging om het charter te ondertekenen. Ambuce en het Rode Kruis deden dit vandaag al. Ziekenvervoerders die het Charter ondertekenen, beloven dat zij maximale inspanningen zullen leveren om aan hun opdrachtgevers en patiënten kwaliteitsnormen aan te bieden op verschillende vlakken: de opleiding van de ambulanciers, de uitrusting van de ziekenwagens, de uitbatingsvoorwaarden, de bereikbaarheid en de betrouwbaarheid. Zo bepaalt het Charter dat ambulanciers ten minste 60 uur opleiding moeten gevolgd hebben. Zij zijn ook verplicht elk jaar 8 uur bijscholing te volgen.

Het Kwaliteitsplatform zal tijdens de komende maanden een overleg starten tussen de overheid en de ondertekenaars van het charter om een objectieve controle op de naleving van het charter te organiseren.

Ambuce en het Rode Kruis organiseerden vandaag - op de dag van de lancering van het Kwaliteitsplatform - een studiedag over het ziekenvervoer in het Kasteel van Ham in Steenokkerzeel. De ruim 80 deelnemers bestonden uit deskundigen van ziekenhuizen, ziekenwagendiensten, mutualiteiten, de rusthuissector, de politieke wereld, de overheidsadministratie, beroepsverenigingen enz.

Voor het Rode Kruis en Ambuce is het Kwaliteitsplatform niet het einddoel maar wel het beginpunt van verder overleg tussen alle bij het ziekenvervoer betrokken partijen en een bijdrage tot het verhogen van de kwaliteit binnen de sector.

Steenokkerzeel, 23 januari 2004