Gemeente Amersfoort

Nieuw college in Amersfoort; coalitiepartijen presenteren collegeprogramma

datum: 23 januari 2004

Collegeformateur de heer P.M. Strengers (VVD) heeft de formatiewerkzaamheden afgerond. De coalitiepartijen VVD, PvdA, CDA, ChristenUnie en GroenLinks hebben een collegeprogramma gepresenteerd waarin de prioriteiten staan waaraan het college de komende tijd voortvarend wil werken. Het college opereert vanuit de visie zoals die in het raadsprogramma is neergelegd: werken aan een vitale, betrokken, veilige en leefbare stad. Het college waakt voor het behoud van een gezonde financiële positie van de gemeente.
De coalitiefracties hebben afgesproken zich op de onderwerpen van het collegeprogramma te binden. In het programma staan afspraken over de onderwerpen veiligheid, armoedebeleid en gesubsidieerde arbeid, economische ontwikkeling, Vathorst, Eemcentrum, groenblauwe structuur, ziekenhuisterreinen en de baggerstort. Voor andere onderwerpen of voor uitvoeringskwesties en details hebben de coalitiepartijen afgesproken dat zij hier vrij zijn om eigen posities in te nemen.

De formateur stelt voor dat het college zal worden gevormd door:

de heer P.M. Strengers (VVD) Ruimtelijke ontwikkeling, recreatie en toerisme
de heer H. Brink (VVD) Economische Zaken, Verkeer, Sport, Dienstverlening en Personeel
de heer J.P.A. de Wilde (PvdA) Financiën, cultuur, werkgelegenheid en coördinatie CSG
mevrouw M.M. van der Weg (CDA) Welzijn, Zorg en Sociaal-cultureel werk mevrouw G. Eerdmans (Groenlinks) Onderwijs, Volkshuisvesting en Milieu

de heer P. Jonkman (CU) Stedelijk beheer, Wijkontwikkeling en Groenblauwe Structuur

burgemeester A. van Vliet Openbare Orde, Veiligheid en Communicatie

In de bijlage is de volledige, uitgebreide verdeling van de portefeuilles opgenomen.
Woensdag 28 januari zal het voorstel van de formateur in de raad worden besproken.

Samenwerking en vertrouwen
In dit collegeprogramma is nadrukkelijk aandacht voor de samenwerkingsrelatie tussen college en raad en tussen collegeleden onderling. Richting de gemeenteraad wil het college het vertrouwen bevorderen door onder andere meer open te staan voor standpunten, visies en wensen vanuit de raad en door een goede communicatie met en presentatie van voorstellen aan de raad. Maar er is ook aandacht geschonken aan de onderlinge vertrouwensbasis en samenwerking binnen het college. Het college wil communicatief en zichtbaar opereren om mede op die manier te werken aan maatschappelijk draagvlak voor het bestuurlijk handelen. Succesvol samenwerken betekent elkaar ondersteunen, maar betekent ook elkaar kritisch aan durven spreken.

N.B.: in de bijlagen vindt u de hoofdlijnen van de afspraken op onderwerpen en de volledige portefeuilleverdeling.

Portefeuilleverdeling college B&W

Afspraken op onderwerpen

Collegeprogramma 2004

Financiele positie Gemeente Amersfoort