Nederlandse Vereniging van journalisten

Open Briefwisseling Kat/De Wit
jan 2004 NVJ Algemeen


1. Open Brief van Bernadette de Wit en Mischa Kat
2. Antwoord van de NVJ (zie hieronder)

3. Repliek De Wit/Kat

Antwoord van de NVJ

Amsterdam, 23 januari 2004

Geachte collega's De Wit en Kat,

Als toegezegd een reactie op Uw open brief aan ondergetekende.

Minder thuis in de NVJ?
Laat ik voorop stellen dat de NVJ al sinds de oprichting in 1884 een tegenstander is van een verplicht lidmaatschap, de zogenaamde closed shop. Dit in tegenstelling tot zusterorganisaties in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk of tot voor kort de grafische vakbonden. Onze visie daaromtrent is geen verdienste maar realiteit. Als een lid opzegt spijt ons dat maar het is een ieders vrijheid al of niet lid te zijn van de NVJ.

U voelt u steeds minder thuis in de NVJ zo schrijft u in de openingszin. Twee concrete redenen voert u dan aan. De affaire Hemelrijk en de term andersdenkende journalisten. Toch suggereert met uw openingszin dat veel meer zaken in de NVJ u niet zinnen. Welke dan? De goedbezochte websites Villamedia en Internetjournalist of het vakblad De Journalist? Of onze bijna dagelijkse inspanningen voor persvrijheid in binnen en buitenland. Onze pogingen om betere voorwaarden te krijgen voor freelance journalisten? De eerder gewonnen procedure namens Heg, Stam en Mulder tegen De Volkskrant? Ons moeizame gevecht om kleine zelfstandige kranten overeind te houden en nieuwe veelbelovende site's uit handen van snelle zakenjongens te houden? Het kort geding tegen het fotoverbod bij de villa van Willem Alexander en Maxima? Onze pogingen om een wellicht voor de buitenwereld geinig overkomende maar in een aantal gevallen extreem laat betalende nieuwe uitgever tot redelijkheid te brengen? Onze aanstaande procedure tegen Jeroen Soer en anderen die RTV West naar de afgrond duwden? Ruim drie honderd individuele kwesties die onze eigen interne advocaten en in bepaalde gevallen onze externe advocaten per jaar afhandelen? Onderwerpen die u niet zinnen? Of zijn er andere NVJ-zaken die u hinderen en wij hier niet noemen?
U mag het zeggen en afwegen of het lidmaatschap het continueren waard is.

Andersdenkende journalisten
Ren de Vree (webmaster van Villamedia en Internetjournalist, twee NVJ sites waarvoor ik als uitgever verantwoordelijk ben) heeft u uitgelegd waarom hij de term heeft gebruikt en uiteengezet dat er geen negatieve kwalificatie bedoeld is met de term. Ook ik heb het stukje op Internetjournalist (na publicatie) over de correspondentie 'geweigerd artikel' gelezen en er geen negatieve kwalificatie in gevonden. Integendeel, het deed me terugdenken aan de wijze waarop tien tot twintig jaren geleden bekende freelancers hun gevechten soms openbaar leverden met opdrachtgevers.
Dan het antwoord op Uw kernvaag. In de geschiedenis van het vak die Dr. Huub Wijfjes beschrijft in zijn boek 'Journalistiek in Nederland 1850-2000' *) blijkt dat er in de vereniging altijd gevechten zijn geweest. De afgelopen decennia ben ik eindverantwoordelijk voor de belangenbehartiging vanuit het secretariaat. Niemand heeft door het voeren van een eigen mening, eigenzinnig, controversieel of hoe je het ook wilt noemen een afwijkende of mindere behandeling gekregen in de belangenbehartiging.

Opvallend, is bij voorbeeld de positie van de leden journalisten die communist waren tijdens de inval in Hongarije in 1956. Ook toen maakte de vereniging geen onderscheid tussen journalisten die zich conformeren aan gevestigde politieke belangen en met name zij die dat weigeren.
Wel waren er felle discussies. Als geen ander heeft deze vereniging de afgelopen decennia leren om gaan met vele uiteenlopende denkrichtingen van de aangesloten leden, met elkaar bestrijdende facties veroorzaakt door de aansluiting van journalisten van alle richting en overtuiging. Onze persvrijheid acties in Nederland (IRT-beschuldigingen aan adres journalisten, Voskuil/Spits, Eickenhorst/ Wassenaar, vele incidenten politie/pers) staan meestal dwars op gevestigde belangen.

Tot slot
Uw eventuele individuele belangen of kwesties worden in behandeling genomen, bekeken op principiële en materiele aspecten en dan al of niet doorgezet. Bij een eventuele weigering behandeling van uw zaak is beroep mogelijk op het NVJ-bestuur dat bestaat uit collega's uit het werkveld. Tijdige aanmelding van een affaire is een voorwaarde. Eerst met een eigen advocaat aan de slag en dan de rekening naar de vereniging sturen werkt inderdaad niet.
Windmolens bevecht de NVJ niet voor U, een gerechtvaardigde zaak wel.
Wellicht kunt u bevorderen dat deze reactie op Uw open brief op de website www.degezonderoker.nl een zelfde prominente plaats krijgt.

Met vriendelijke groet,

Hans Verploeg
algemeen secretaris

cc. Ren de Vree


*) het boek van Wijfjes komt uit op 3 februari as en is voor leden beschikbaar voor 15 euro. Meer informatie