Gemeente Den Haag

januari 2004
Den Haag krijgt Nationaal Automobiel Museum (23 januari)

Het college van BenW heeft ingestemd met de komst van het Nationaal Automobiel Museum naar de Leidsestraatweg/N44 in Den Haag. Het museum brengt de geschiedenis van de auto aansprekend en stijlvol in beeld. Unieke automobielen, rijtuigen, fietsen en aan de auto gerelateerde kunstvoorwerpen zijn in de verzameling opgenomen. Een deel van die collectie is nu in Raamsdonksveer te zien; een groot deel is in depot.

"De komst van het Nationaal Automobiel Museum is een waardevolle aanwinst voor het museale aanbod in Den Haag", aldus verantwoordelijk wethouder Bruno Bruins. Het Nationaal Automobiel Museum opent naar verwachting in 2006 zijn deuren op een locatie langs de Leidsestraatweg/N44 waar nu nog een kwekerij gevestigd is. Enkele hoogtepunten uit de collectie zijn de volledige collectie Spykers, de oudste autobus ter wereld, een Bugatti 50 T uit 1932, de grote collectie automobielen van voor 1900 maar ook de Aston Martin van James Bond uit Goldfinger en de auto van Winston Churchill, inclusief extra grote asbak.

Het huidige museum in Raamsdonksveer trekt ongeveer 20.000 bezoekers per jaar. Voor het nieuwe museum rekenen de initiatiefnemers op een verdubbeling van het aantal bezoekers. De kosten voor de bouw van het Nationaal Automobiel Museum bedragen circa 25 miljoen euro.

Inpassing in de omgeving
Het college ziet in het plan, naast de waardevolle aanvulling op het museale aanbod ook een belangrijke opwaardering van een van de klassieke entrees van de stad. Het museumgebouw, een ontwerp van architect Michael Graves, wordt in samenwerking met landschapsarchitect Frank Cardinaal zorgvuldig ingepast in de omgeving en sluit daarmee goed aan bij de ontwikkelingsvisie voor de landgoederenzone Marlot/Reigersbergen die in nauwe samenwerking met gebruikers, omwonenden en belangenverenigingen tot stand is gekomen. De verbetering van het padenstelsel, de aanleg van een publiekstuin op Reigersbergen, het herstel van de groenvoorziening en het verbeteren van de banken behoren tot de opmerkelijkste projecten. De uitvoering van deze projecten zal medio 2004 van start gaan.

Met de op de locatie gevestigde kwekerij is inmiddels overeenstemming bereikt over het beëindigen van de activiteiten. De bij de ontwikkelingsvisie betrokken partijen zijn over het museum initiatief geïnformeerd. Het bestemmingsplan zal voor deze ontwikkeling worden gewijzigd.