Nationaal Restauratiefonds


Cursussen Monumentenzorg in de Praktijk

Cultureel erfgoed:een historische opgave voor heden en toekomst! De kwaliteit van de ruimte is gevoelig voor de wijze waarop en de mate waarin men daarin met het cultureel erfgoed omgaat. Er ligt een historische opgave om het verleden een rol te laten spelen in de huidige en toekomstige ruimtelijke omgeving. De tijd is voorbij dat de zorg voor het cultureel erfgoed een exclusieve taak was van monumentenzorgers. Tegenwoordig zijn talrijke andere disciplines bij die zorg betrokken, zoals bijvoorbeeld archeologie, historische geografie, (culturele) planologie en bestuurskunde. Er heeft een verbreding plaatsgevonden in de onderwerpen van zorg. Zoals de jongere bouwkunst, de periode van de Wederopbouw en de ondergrondse monumenten. De aandacht heeft zich verbreed van individuele objecten naar gebieden, zoals bijvoorbeeld de Belvedere-gebieden. De wijze waarop het culturele erfgoed wordt beschermd en instandgehouden is eveneens aan verandering onderhevig. Het Rijk deelt in toenemende mate haar verantwoordelijkheid met andere overheden. Dit is een uitvloeisel van de jaren geleden ingezette decentralisatie. Gemeenten en provincies spelen tegenwoordig een veel grotere rol bij de ontwikkeling, vaststelling en uitvoering van het beleid inzake het cultureel erfgoed, in samenspraak met andere partijen, waaronder particuliere organisaties en soms ook het bedrijfsleven. Voor de facilitering van een deel van dit beleid zijn steunpunten voor het cultureel erfgoed in vrijwel alle provincies in het leven geroepen. De ontwikkelingen op dit gebied gaan snel en het is niet altijd gemakkelijk om op de hoogte te blijven van de recente ontwikkelingen. Het cursuspakket 2004 biedt de gelegenheid om uw kennis op het gebied van het culturele erfgoed te verbreden, te verdiepen, en waar nodig op te frissen.

Cursuspakket
Monumentenzorg in de praktijk wil u graag op de hoogte brengen van al deze ontwikkelingen. Ook dit jaar bieden wij u weer een uitgebreid, geactualiseerd en inspirerend cursuspakket. Door middel van deze cursussen willen wij alle betrokkenen, met name bestuurders en ambtenaren van gemeenten en provincies, maar ook (bestuurs-)leden van particuliere organisaties en anderen zoals restauratie-architecten en -aannemers zo goed mogelijk informeren over de zich veranderende zorg voor het culturele erfgoed. Van het gevarieerde pakket aan cursussen is een deel bedoeld als introductie, een ander deel als verbreding van de kennis en weer een ander deel als platform voor uitwisseling van ervaringen tussen mensen die op dit terrein werkzaam zijn.

Organisatie
De organisatie van de cursussen is in handen van de Stichting Nationaal Contact Monumenten, het Nationaal Restauratiefonds en de Rijksdienst voor de Monumentenzorg met medewerking van de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek. Het cursusprogramma wordt opgezet en begeleid door een programmacommissie, waarin naast de genoemde instanties betrokken zijn: de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Interprovinciaal Overleg (IPO), de Federatie Welstand, het Bureau Belastingdienst Monumentenpanden en de Steunpunten Monumentenzorg. De docenten komen verder van gemeenten, provincies en monumentenorganisaties. Het cursus-programma staat onder leiding van prof.dr. N.J.M. Nelissen van de Katholieke Universiteit Nijmegen.

Cursusprogramma

Cultureel erfgoed: een kennismaking Financiële monumentenzorg(en) Restaureren, de gemeentelijke praktijk Instrumenten voor onderhoud Gemeentelijk monumentenbeleid Belvedere, behoud door ontwikkeling Herbestemming van monumentale complexen Monumentenzorg in welstandsbeleid Monumentaal erfgroen Actualiteiten & Ontwikkelingen

Het cursusprogramma bestaat uit een basispakket en een aantal cursussen voor gevorderden.

De cursussen Cultureel erfgoed: een kennismaking, Financiële monumentenzorg(en), Restaureren, de gemeentelijke praktijk en Instrumenten voor onderhoud vormen hét basispakket. Dit pakket is bestemd voor nieuwkomers in de monumentenzorg. De andere cursussen geven een verdieping, een bredere kijk op de monumentenzorg en aanverwante gebieden en zijn bestemd voor mensen die al wat langer werkzaam zijn in deze sector.

Voor wie bedoeld?
De cursussen Monumentenzorg in de praktijk zijn bedoeld voor een ieder die te maken heeft met de zorg voor het culturele erfgoed en de ruimtelijke kwaliteit, zowel op landelijk, provinciaal als gemeentelijk niveau. Het cursusaanbod richt zich vooral op ambtenaren van gemeenten en provincies en biedt hen de mogelijkheid hun deskundigheid, betrokkenheid en vaardigheden te vergroten. Maar ook voor de particuliere monumentenorganisaties en monument-beherende instanties, restauratie-architecten en -aannemers, planologen en stedenbouwkundigen zijn deze cursussen van groot belang.

Documentatiemap
Voor de deelnemers aan de cursussen staat de documentatiemap Monumentenzorg in de praktijk ter beschikking. De losbladige editie geeft een compleet overzicht van alle terreinen die horen bij dit dynamische beleidsveld. Er wordt bijvoorbeeld ingegaan op de stand van zaken met betrekking tot wet- en regelgeving, subsidieregelingen, fiscale aspecten, beleidsnotas, beleidsinstrumenten, partijen belast met taken op het gebied van het culturele erfgoed, de relatie met welstandszorg, ruimtelijke ordening en stedelijke vernieuwing. De documentatiemap wordt verstrekt bij de cursus Cultureel erfgoed: een kennismaking. Tijdens de cursus Actualiteiten & Ontwikkelingen wordt de jaarlijkse aanvulling verstrekt. Uiteraard is het ook mogelijk de map apart te bestellen. Dit kan via het Nationaal Restauratiefonds.

U kunt zich aanmelden door het aanmeldingsformulier in te vullen.