Verbond van Verzekeraars

VNO-NCW wil geen verplichte werkgeversbijdrage

In een brief aan minister Hoogervorst breekt VNO-NCW een lans voor een systeem van vrijwillige afspraken over de werkgeversbijdragen aan de nieuwe basisverzekering. Dat kan heel goed op de manier waarop werkgevers nu collectieve (ziektekosten)contracten afsluiten met zorgverzekeraars. Die zorgen straks ook voor maximaal efficiënte zorg, en voor het in de hand houden van de kosten.

Het kabinet wil dat werkgevers straks de helft van de totale premielasten van het nieuwe stelsel opbrengen via een loongerelateerde bijdrage. Daar is de werkgeversorganisatie op tegen. Werkgevers hebben zo geen bewegingsruimte om zelf vorm te geven aan gezondheidsbeleid en gezondheidsmanagement. Een wettelijk verplichte werkgeversbijdrage die gekoppeld is aan het loon, beperkt namelijk de onderhandelingsruimte van werkgevers richting verzekeraars. Dat kan ertoe leiden dat het collectieve ziektekostencontract van het toneel verdwijnt, terwijl dat voordelen heeft voor werkgever, verzekerde en verzekeraar.

Tegen de verplichte loongerelateerde werkgeversbijdrage pleit bovendien de kans dat stijgingen in de kosten van de gezondheid steeds worden afgewenteld op het collectief van werkgevers. Zorgaanbieders en
-verzekeraars ondervinden zo geen prikkel om maximaal efficiënt te werken. Werkgevers krijgen van slecht gedrag van anderen de rekening gepresenteerd zonder dat ze in staat zijn aan de oorzaak iets te veranderen.

Juiste prikkel

Het Verbond deelt het standpunt van VNO-NCW ten aanzien van de verplichte werkgeversbijdrage aan de basisverzekering. Een inkomensafhankelijke bijdrage die in een centrale kas moet worden gestort, levert niet de juiste prikkel op voor een werkgever om met zijn verzekeraar in onderhandeling te gaan over een op maat gesneden verzekeringspakket rond ziekte en arbeidsongeschiktheid voor zijn werknemers. De ook door VWS gewenste samenhang tussen zorg en sociale zekerheid wordt hierdoor belemmerd. Een goed alternatief is echter nog niet zo eenvoudig. Daarover voert het Verbond momenteel gesprekken met het ministerie.

Verzekerd!, januari 2004