Politie Limburg-Zuid

Groot aantal inbraken in autos opgelost

Kerkrade 23-01-2004 - Met de aanhouding van vier Kerkraadse mannen op woensdag 15 januari 2004 heeft de politie tot nu toe 42 inbraken in autos opgelost. Daarbij werd voor enkele tienduizenden euros buit gemaakt. Al het geld is opgegaan aan drugs. De mannen zijn tussen de 19 en 25 jaar. Ze zijn inmiddels geleid voor de officier van Justitie en in voorlopige hechtenis gesteld.

In augustus 2003 startte de politie het onderzoek naar aanleiding van een opmerkelijke stijging in het aantal inbraken in geparkeerde autos bij kerkhoven in de oostelijke mijnstreek. Gaande het onderzoek bleek dat het werkterrein van de groep nagenoeg alle kerkhoven in de hele provincie Limburg besloeg alsmede en groot gedeelte van Belgisch Limburg.

Op woensdag 15 januari wist de politie de verdachten op heterdaad aan te houden tijdens een auto-inbraak in Posterholt. Tot nu toe hebben ze 17 inbraken in autos in Limburg bekend en 25 in Belgisch Limburg. De buit bestond hoofdzakelijk uit geld en bankpassen. Vaak troffen ze bij de bankpassen ook de pincodes aan en konden zodoende makkelijk pinnen. Ook hebben ze twee gewapende overvallen in Kerkrade en Simpelveld bekend. De politie werkt in dit onderzoek nauw samen met de Belgische collegas uit Genk.

Enkele verdachten uit de groep zijn ook verantwoordelijk geweest voor dezelfde werkwijze van inbraken in autos bij kerkhoven in 2002. Nadat ze in maart 2003 hun daarvoor opgelegde straf hadden uitgezeten, begonnen ze weer opnieuw.
De politie sluit niet uit dat er nog meer aanhoudingen zullen volgen.