Gemeente Amersfoort

Wethouder Van der Werff legt portefeuille neer:
"ik kies voor de stad, niet voor het pluche"

datum: 22 januari 2004

Wethouder Bert van der Werff heeft vandaag zijn portefeuille beschikbaar gesteld en zijn ontslag ingediend bij de gemeenteraad. "Een moeilijke beslissing, maar ik kies voor de stad niet voor het pluche", aldus Van der Werff.
"Het bestuur van Amersfoort staat voor grote opgaven in de komende periode. Een groeiende stad die zoekt naar de juiste vorm in een economisch instabiele tijd. Een grote stad die zijn menselijke maat wil behouden, dat is een uitdaging", stelt Van der Werff. "Om die opgave het hoofd te bieden heeft Amersfoort een stabiel en daadkrachtig stadsbestuur nodig.
"Tijdens de onderhandelingen werd voor mij duidelijk dat de aanbeveling van informateur Dijkstal - het is wenselijk dat er een zekere mate van wijziging van de personele samenstelling van het college komt - moest worden overgenomen", aldus Van der Werff. "Ik heb toen besloten mijn ontslag in te dienen om zo ruimte te creëren voor de onderhandelingen en een nieuw, stabiel collegebestuur." "Ik ben wethouder geworden omdat ik wilde meewerken aan de toekomst van deze prachtige stad. Om diezelfde reden leg ik nu mijn portefeuille neer".

"Een opgeruimd bureau"
Met zijn ontslag komt de VVD wethouder ook tegemoet aan een duidelijke wens van de gemeenteraad voor vernieuwing in het college. Van der Werff constateert dat halverwege zijn periode er nog genoeg op stapel lag maar "ik laat een opgeruimd bureau achter". Van der Werff: "Na jaren van afnemende kansen rond het baggerdossier, is nu door intensief lobbywerk een grote sprong voorwaarts gemaakt. De uitspraken van minister Dekker op de nieuwjaarsreceptie van mijn partij en de toezeggingen van de provincie bieden perspectief voor een baggerloos Vathorst.
Ook de invulling van het tweede hart van Amersfoort, het Eemcentrum, krijgt na jaren van discussie nu gestalte. "Afgelopen maandag heb ik het conceptprogramma van eisen voor het Eemcentrum aan de raadsleden gepresenteerd en vanaf 2 februari kan ook iedere Amersfoorter zich uitspreken over de plannen voor dit deel van de stad".

Trots is Van der Werff geweest op de momenten dat hij als vertegenwoordiger van Amersfoort nieuwe Amersfoorters mocht begroeten. "Met mijn voeten in de modder, kijkend naar die eerste rij huizen in Vathorst, dan is het een voorrecht wethouder te mogen zijn". Van der Werff benadrukt dat hij als wethouder ook figuurlijk altijd met zijn voeten in de modder heeft willen staan, dicht bij de mensen. "de wet houden, zie ik als mijn kerntaak. Dat betekent dat ik altijd helder, consistent en eerlijk beleid heb willen ontwikkelen. Je kunt alleen de regels handhaven als de regels voor mensen duidelijk zijn".

Toekomst
De VVD-fractie heeft Bert van der Werff gevraagd om betrokken te blijven bij de Amersfoortse gemeenteraadsfractie. Van der Werff: " Mijn betrokkenheid bij de stad en de politiek blijft, ik zal mij beraden hoe ik die betrokkenheid het beste invulling kan geven."