Politie Friesland

Politieberichten van 22/1 (13.00) t/m 23/1 (07.00)

Fryslân 23-01-2004 - Voor informatie kunt u op werkdagen contact opnemen tussen 07.00 en 15.00 uur met het algemene nummer van de politie Fryslân

Broeksterwoude: aanrijding met letsel
Donderdag om 09.20 werd een 73-jarige automobilist uit Veenwouden, terwijl hij over de Hoofdweg reed, onwel. Hierdoor kwam hij op de linkerweghelft terecht, verloor nagenoeg het bewustzijn, kwam bij zijn positieven door een luid claxonnerende vrachtwagen, miste deze, miste vervolgens nog een tegemoetkomende personenwagen, schoot naar rechts en kwam via de berm en het fietspad tegen een boom tot stilstand. De man zet bekneld. Hierop is de deurstijl doorgeknipt. Het slachtoffer is per ambulance vervoerd naar het ziekenhuis in Dokkum. De auto was totaal vernield.

Bantega: inbraak caravans
Tussen maandag en woensdag is ingebroken in een drietal caravans op een camping aan de Schoterzijl. Uit de caravans werden de televisies gestolen. Een vierde inbraak mislukte. Aangifte, namens de eigenaren, is gedaan door een 40-jarige inwoner van Bantega.

Harlingen: inbraak woning
Tussen woensdag- en dondermiddag is ingebroken in een woning aan de Prins Bernhardstraat. Men kwam binnen door aan de voorkant een raam te forceren. Gestolen werden een projector, een videocamera,een stereotoren en een dvd-speler. Aangifte is gedaan door een 24-jarige inwoner van Harlingen.

Jirnsum: te snel, rijbewijs ingevorderd
Donderdag om 15.35 zag een onopvallende auto van het
Verkeershandhavingsteam een auto met grote snelheid rijden over de Rondweg bij Jirnsum. Tussen Jirnsum en De blauwe tent reed de 23-jarige automobilist uit Delft 135 km per uur. Ter plaatse is 80 km per uur toegestaan. Hierop is het rijbewijs van de man, die even een proefritje maakte, ingevorderd.

Koudum: zandauto over de kop
Donderdag om 14.30 uur reed een geladen vrachtwagen met zand vanaf de zandoverslag Galamadammen richting Workum. Op de rondweg Koudum zit een flauwe bocht naar links. Hierbij raakten de wielen in de berm. Ondanks een stuurcorrectie kon de bestuurder, een 43-jarige inwoner van Blauwhuis, de wagen niet meer onder controle houden. De wagen ging eenmaal volledig over de kop. De cabine raakte ingedeukt, maar de bestuurder kon er nog net uit. De man is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De politie heeft drie uur
verkeersregelende opgetreden. Het slachtoffer kon na behandeling in het ziekenhuis weer naar huis. Hij had een hersenschudding en verwondingen aan arm en hoofd.

Sneek: woningbrand
Donderdag om 18.15 was een 37-jarige inwoner van een woning in de Simonisstraat in slaap gevallen. Even daarvoor had hij, in zijn woonkamer, werkzaamheden verricht aan een brommer. De oorzaak van de brand is niet helemaal duidelijk. Misschien is een jerrycan omgestoten waarvan de inhoud contact heeft gekregen met de kachel. Ook kan de brand begonnen zijn bij de brommer door mogelijke benzinedampen. Twee katten hebben bij de brand het leven gelaten. De technische recherche zal de brand onderzoeken. Enkele naastliggende woningen hebben rookschade opgelopen.

Leeuwarden: controle op fietsverlichting
Tijdens koopavond, vanaf 18.00 uur, is in de binnenstad van Leeuwarden gecontroleerd op fietsverlichting. In totaal zijn 23 bekeuringen uitgedeeld. Tweemaal werd bekeurd voor het parkeren op de stoep, eenmaal voor het fietsen op de stoep.

Drachten: aanrijding
Donderdag om 16.25 uur fietste een 14-jarige inwoner van Drachten over de Drift. Hierbij verleende hij geen voorrang aan een 52-jarige fietser uit Drachten. Deze reed op de rotonde, komend uit de richting van de Berglaan. De man kam hierdoor ten val en raakte gewond. Hij is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten met vermoedelijk een gebroken heup.

Harlingen: auto te water
Donderdag om 21.10 uur kreeg de politie een melding dat een auto te water was geraakt tussen Franeker en Harlingen bij Kiesterzijl. Het bleek in de polder te zijn, richting Achlum ter hoogte van Sopsum. De auto lag op de kop en er zaten vier personen in. Deze waren allen via het rechterachterportier uit het voertuig gekomen. De bestuurder, een 21-jarige inwoner van Achlum, verklaarde dat hij uitweek voor een overstekende kat en toen de berm ingleed. De ambulance is ter plaatse geweest, maar hoefde niet ingezet te worden.

Heerenveen: rijden onder invloed
Vrijdag om 01.00 uur werd een 28-jarige automobilist uit Heerenveen gecontroleerd op het Burgemeester Kuperusplein. De man had gedronken. Op het bureau blies hij 455 ug/l, goed voor een rijverbod van 4 uur.

Dearsum: te snel, rijbewijs ingevorderd
Vrijdag om 00.50 uur zag de politie een 32-jarige automobilist uit Wijtgaard met hoge snelheid rijden tussen Woudsend en Sneek. Omdat het voertuig circa 160 km per uur reed, was het moeilijk om de verdachte in te halen en te laten stoppen. Na de nieuwe rondweg ging het richting Dearsum. Tussen Scharnegoutum en Dearsum werd wederom circa 160 km per uur gemeten. Halverwege ging de man echter vol in de remmen om niet geflitst te worden door een flitspaal. Hierdoor kon een stopteken worden gegeven. Hieraan werd meteen voldaan. Hierop is het rijbewijs van de man ingeleverd.

Heerenveen: rijden onder invloed
Vrijdag om 02.25 uur werd een 32-jarige automobilist uit Winsum gecontroleerd op de Van Dekemalaan.. De man had gedronken. Op het bureau blies hij 400 ug/l, goed voor een rijverbod van 3 uur.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Vrijdag om 02.35 uur werd een 22-jarige automobilist uit Stiens gesignaleerd op het Ruiterskwartier. Hij reed snel. Toen de man de politie zag verhoogde hij zijn snelheid en ging richting de Spanjaardslaan. Bij de afslag naar de Noordersingel doofde hij zijn lichten en reed met onverminderde snelheid door. Na het geven van een stopteken stopte de man in de Pretoriastraat. De man had gedronken. Op het bureau blies hij 355 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur.

Drachten: inbraak winkel
Vrijdagochtend werd ingebroken in een winkel aan de Eems. Men kwam binnen door de deur te forceren. Uit de winkel werd de kluis gestolen, met inhoud. De kluis heeft een waarde van circa 2500 euro, in de kluis zat een aanzienlijk geldbedrag. Aangifte is gedaan door een 54-jarige inwoner van Drachten.

Kollum: snelkraak
Vrijdag omstreeks 04.45 kreeg de politie een melding van een snelkraak in een winkel aan de Mr. Andreaestraat. Onmiddellijk zijn twee eenheden ter plaatse gegaan. Men kwam binnen door de voordeur te forceren. Gestolen werden diverse dvd-spelers en diverse gsms. Een breedbeeldtelevisie lag kapot op de grond en van vitrinekasten zijn de ruiten vernield. Uit een kluis werd geld weggenomen. De hele kraak heeft waarschijnlijk slechts een paar minuten geduurd. Ondanks dat de politie zeer snel ter plaatse was, zijn de verdachte(n) gevlogen. Aangifte is gedaan door een 46-jarige inwoner van Oosternijkerk.

Leeuwarden: te veel gedronken, rijbewijs ingevorderd
Vrijdag omstreeks 05.55 uur werd een politiewagen op de Groeneweg bijna aangereden door een 24-jarige automobilist uit Leeuwarden. De man ging er vandoor. Hij reed via de Nieuweburen, Breedstraat, waarna hij stopte in de Sacramentsstraat. De man had behoorlijk aan Bacchus geofferd. Hij blies 950 ug/l, goed voor een rijverbod van 12 uur. Het rijbewijs van de man is ingevorderd.