Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 29 januari 2004

Geachte Redactie ,

De rectificatie is van het persbericht van 22 januari j.l. De alinea waarin IP Telefonie vermeld stond is een foutieve vermelding. Hierbij treft u de juiste tekst aan.

Bedrijven actiever op gebied van reïntegratie en ziekteverzuim

De Wet Verbetering Poortwachter en de privatisering van de reïntegratiemarkt heeft in 2003 geleid tot een intensiever ziekteverzuim- en reïntegratiebeleid. Dit uit zich in een groei in de risico-inventarisatie en in preventie van ziekteverzuim- en arbeidsongeschiktheid. Het contact met de arbodienst, verzekeraar is daarbij verder geïntensiveerd, evenals, zij het in geringe mate, het contact met het reïntegratiebedrijf.

In 2002 schakelde slechts 6% van de organisaties een reïntegratiedienstverlener in. In 2003 is dit percentage, mede door de wet Verbetering Poortwachter gegroeid naar 15%. De groei in de inschakeling van reïntegratiedienstverleners komt vooral ten goede aan de externe reïntegratiebedrijven. De inschakeling van arbodiensten voor reïntegratievraagstukken is licht gedaald, de inschakeling van reïntegratiebedrijven is sterk gestegen.

Indien bedrijven vrij zouden zijn om hun arbo-verplichte diensten elders in te kopen dan bij hun huidige arbodienst, dan zou 79% van de organisaties deze diensten mogelijk inkopen bij de huidige reïntegratiedienstverlener (= reïntegratiebedrijf, arbodienst of verzekeraar). Ook R.I.E. (Risico-inventarisatie en -evaluatie) zou hier ingekocht worden. AGS (arbeidsgeneeskundig spreekuur), PAGO (vrijwillig periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek) en aanstellingskeuringen worden nauwelijks ondergebracht bij de reïntegratiedienstverlener. Bij 21% van de organisaties heeft de arbodienst de regie over het ziekteverzuimbeleid van de organisatie. Bedrijven zullen in dat geval niet eenvoudig switchen naar andere aanbieders voor die diensten die reeds bij een arbodienst werden ingekocht.

De gemiddelde bestedingen per vestiging zijn van 7.090 euro in 2002 gestegen naar 26.644 euro in 2003. De gemiddelde bestedingen zijn gestegen bij die organisaties die reeds gebruik maakten van externe reïntegratie dienstverleners. De markt voor arbodiensten, ziekteverzuim en reïntegratie komt daarmee op een geschatte omvang van 780 miljoen euro. Aan specifieke reïntegratietrajecten is door slechts 22% van de respondenten besteed, met een gemiddelde van 6.100 euro per organisatie.

De betrouwbaarheid en de kosten zijn de belangrijkste keuzecriteria bij de selectie van een reïntegratiedienstverlener. Ook speelt de ervaring in het verleden een belangrijke rol, zeker gezien het hoge percentage dat arbodiensten in de reïntegratiedienstverlening inneemt. De keuze voor een dienstverlener wordt gemakkelijker gevonden dan vorig jaar. De reïntegratiemarkt wordt meer volwassen en daardoor doorzichtiger.