TNO


TNO

Persberichten 2004
Senior vraagt inventiviteit van de toeristische en recreatieve branche - TNO-boek `Senioren & Toerisme' geeft praktische handvatten

22 januari 2004

`Het bedrijfsleven kan niet meer om de vergrijzing heen', aldus van Guido van Woerkom, hoofddirecteur ANWB vandaag tijdens het in ontvangst nemen van het eerste exemplaar van het boek Senioren & Toerisme dat vandaag werd overhandigd door prof.dr. D.L. Knook van TNO op het ANWB kantoor in Den Haag. `Zeker in het toerisme zal steeds sterker gelden: wie de ouderen heeft, die heeft de toekomst'.

Het TNO boek Senioren & Toerisme is met name bestemd voor besturen, directies, management, beleids- en stafmedewerkers in de toeristische en recreatieve sector die met succes willen inspelen op de reisbehoeften van senioren met hun specifieke wensen.

Senior speelt grote rol binnen toerisme
Toerisme en recreatie zullen over 10 à 20 jaar de grootste bedrijfstak ter wereld zijn. De senior is een belangrijke groep consumenten binnen de toerisme- en recreatiebranche. Nederland telt thans 4,8 miljoen 50-plussers. Zij hebben veel vrije tijd, vinden reizen steeds vaker gewoon, zijn langer gezond en hebben voldoende financiële middelen. Daar waar lichamelijke gebreken een rol gaan spelen, zijn er steeds betere technologische voorzieningen om problemen op te lossen. Daarbij weten senioren dat een actief leven, een essentieel onderdeel van recreatie en toerisme, de gezondheid bevordert. Kortom de 50 plusser vormt een steeds belangrijker wordende groep consumenten binnen de toeristische en recreatieve branche met specifieke wensen en behoeften.

Een heterogene doelgroep
Dé senior bestaat niet. Senioren vormen een diverse doelgroep met individueel zeer uiteenlopende eisen en wensen, ook op het gebied van recreatie en toerisme. Er zijn grote verschillen op het gebied van koopkracht, gezondheid, zorgbehoefte, omvang van het huishouden, werk, tijdsbesteding en leefstijlen. De seniorenmarkt bestaat zowel uit ouderen die op zoek zijn naar lange reizen in verre landen, als uit ouderen die in de zomer hooguit een aantal dagen gaan logeren bij familie. Tussen deze twee uitersten bevindt zich een grote groep mensen die ieder zo hun eigen wensen hebben op het gebied van recreatie en toerisme.

Inspelen op reisbehoeften van 50-plussers
Er komt veel bij kijken om met succes in te spelen op de reisbehoeften van 50-plussers. Senioren zijn doorgaans kritisch, kwaliteitsbewust en gesteld op hun zelfstandigheid en keuzevrijheid. Vragen als wie zijn de huidige en toekomstige oudere consumenten, welke eisen stellen zij aan hun vakantie en op welke wijze kan rekening worden gehouden met de reisbehoeften van oudere consumenten zijn belangrijk voor het bepalen van een geschikt aanbod. Ook is het van belang om antwoorden te hebben op vragen als in hoeverre de seniorenmarkt apart benadert dient te worden, in hoeverre senioren gebruik maken van caravans, hotel accommodaties en bungalowparken en wat senioren wensen op het gebied van dagrecreatie.

Antwoorden in een compleet en op de praktijk gericht boek Senioren & Toerisme bevat 19 hoofdstukken, geschreven door 16 auteurs. Doel was om alle informatie over de doelgroep 50-plussers in een praktisch boek te bundelen. Aan bod komen onderwerpen als de demografische ontwikkeling, generatiemarketing, communicatiebeleid, accommodatie en veiligheid, mobiliteit, dagrecreatie, gezond en fit tijdens lange reizen, caravans, hotels en bungalowparken en toerisme als aanjager van regionale ontwikkelingen. Deze integrale benadering was mogelijk dankzij de inbreng van de vele TNO-disciplines en de marketingdeskundigheid van AgeWise. Het boek Senioren & Toerisme presenteert de beschikbare kennis op een toegankelijke manier. Het boek geeft tevens een overzichtelijk beeld van resultaten uit verschillende recente marktonderzoeken. Daarnaast bevat het boek interviews met diverse mensen uit de praktijk.

Voor meer informatie
De prijs van Senioren & Toerisme bedraagt euro 95,00. Voor meer informatie en on-line bestellingen: www.agewise.nl. Er is ook een gratis folder met informatie over het boek beschikbaar die telefonisch is aan te vragen bij TNO Preventie en Gezondheid (T 071 518 12 10) en AgeWise (T 020 509 10 26).

TNO Preventie en Gezondheid

Persvoorlichting

Maarten Lörtzer
T 015 269 49 75

June Vasconcellos
T 015 269 49 05

F 015 262 73 35

pressinfo@tno.nl

Postbus 6050

2600 JA, Delft

Overig nieuws

TNO magazine