Titel: Premiere toneelstuk Glazen Speelgoed in Koninklijke Schouwburg

VAN DEN ENDE THEATERPRODUCTIES
Rubriek: Binnenland
Datum en tijd: 23-01-2004 09:50

Anne-Wil Blankers, Angela Schijf, Victor Löw en Marcel Hensema PREMIERE TONEELSTUK GLAZEN SPEELGOED IN KONINKLIJKE SCHOUWBURG

Vanavond gaat in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag het toneelstuk Glazen Speelgoed in première in de regie van Mark Rietman. De rollen in deze toneelklassieker van Tennessee Williams worden vertolkt door Anne-Wil Blankers, Angela Schijf, Victor Löw en Marcel Hensema.

In het familiedrama Glazen Speelgoed voedt een door haar echtgenoot in de steek gelaten moeder - gespeeld door Anne-Wil Blankers - haar kinderen op in een te strak keurslijf. Ze heeft het beste met hen voor, maar haar goede zorg werkt verstikkend en hun liefde slaat om in haat en ontgoocheling. Als haar zoon (Victor Löw) zijn eerste baan heeft, is haar hele bestaan erop gericht haar kreupele dochter (Angela Schijf) aan de man te brengen. Maar haar dochters eerste afspraak met een jongeman (Marcel Hensema) heeft niet de verlangde afloop.

Glazen Speelgoed kent in Nederland een rijke opvoeringstraditie. Het stuk werd voor het eerst na de wereldpremière op Broadway (1945) gespeeld door Toneelgroep Comedia met Ellen Vogel als dochter Laura. Het werd tevens opgevoerd door de Nederlandse Comedie, de Haagse Comedie, als vrije productie en voor het laatst in 1986 met onder meer Ellen Vogel (nu als moeder), Josine van Dalsum en Paul Röttger.

Met de wereldpremière van Glazen Speelgoed (The Glass Menagerie) ontstond Williams wereldroem als toneelschrijver. Glazen Speelgoed was oorspronkelijk een door hemzelf geschreven filmscript dat hij bewerkte voor toneel. Het was een groot succes bij publiek en pers waarvoor hij een Drama Critics Circle Award won. In totaal schreef Tennessee Williams zestig stukken, waaronder bekende werken als Cat On A Hot Tin Roof (1955) en A Streetcar Named Desire (1947) waarvoor hij een Pulitzer Prijs ontving.

Glazen Speelgoed is te zien tot en met 7 juni 2004 in diverse theaters in Nederland. Informatie en reserveren via www.toneel.nl of bij de theaters in het land en bij TopTicketLine: 0900 300 5000 E 0,45 per minuut) dagelijks van 10u00 tot 22u00.


---

Noot voor de redactie/