Lijst Pim Fortuyn


Den Haag, 23 januari 2004

PERSBERICHT

ROEP OM BESLUIT ASIELZOEKERS BEANTWOORD

Ruim 2300 vreemdelingen krijgen op basis van de eenmalige regeling een verblijfsvergunning. Het aantal komt volledig met het LPF-voorstel van een jaar geleden.

De LPF was vorig jaar verheugd met de aangenomen motie van het LPF-kamerlid Varela als eerste stap in de goede richting naar een passende oplossing voor vele asielzoekers die al jaren in onzekerheid leefden over hun status. Zowel de regeringspartijen die vervolgens de boel traineerden, als de organisaties die de asielzoekers valse hoop verstrekten, zouden zich eens achter de oren moeten krabben wie er destijds juist handelde. Varela vindt het spijtig dat de huidige regeringspartijen VVD en CDA destijds tegen de motie stemden, maar is blij met het huidige kabinetsbesluit.

Ruim 2.300 vreemdelingen krijgen op basis van de eenmalige regeling en de inherente afwijkingsbevoegdheid, danwel de discretionaire bevoegdheid van de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie een verblijfsvergunning. Dit heeft de ministerraad vandaag besloten. Dit aantal komt volledig overeen met de motie Varela, welke één jaar geleden met een Kamermeerderheid werd aangenomen.

Uitgeprocedeerde asielzoekers die onherroepelijk niet in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning en die er voor kiezen niet zelf te vertrekken worden zo mogelijk via vertrekcentra of, als zij op korte termijn verwijderbaar zijn, via uitzetcentra uitgezet.