PERSBERICHT - 2003-09-27

Droom van Thikabaas Joost Tania volgend jaar werkelijkheid

Eerste volledig Nederlandstalige expeditiecruise Antarctica

In het hartje van de Antarctische zomer van 2004, van 24 januari tot 2 februari, zal de eerste volledig Nederlandstalige expeditiecruise Ushuaia op Vuurland verlaten voor een elfdaagse tocht naar de mooiste delen van het Antarctische schiereiland van het zevende continent. Daarmee wordt de droom van reisondernemer Joost Tania (Thika Travel) werkelijkheid. Hij chartert één van de kleinere ijsversterkte schepen, de Professor Molchanov, en voorziet die van een aantal bijzondere extra's.

Om te beginnen met het belangrijkste: de expeditieleiding. Deze is in handen van de zéér ervaren Brabander Rinie van Meurs, die al ruim 130 expeditiecruises heeft begeleid naar de poolstreken. De Professor Molchanov, in 1983 in Finland gebouwd en varend onder Russische vlag met een even ervaren Russische bemanning, is min of meer zijn tweede thuis en het kostte Tania dan ook weinig overredingskracht Rinie te engageren voor deze bijzondere reis.

Van Meurs wordt daarbij onder meer ondersteund door de Vlaamse Antarctica specialist en avonturier, Dixie Dansercoer. Dixie stak als eerste de Zuidpool volledig over met behulp van sledes, voortbewogen door mens- en windkracht, en is een zeer gevraagd spreker op managementseminars. De tweede "assistent" van Rinie is Prof. Louis Beyens, van de RUCA in Antwerpen. Op het eerste gezicht een stoffige toevoeging, maar niets is minder waar. Louis is poolexpert en leidde menige wetenschappelijke poolexpeditie en stak o.a drie keer Groenland over op ski's.

Beiden zullen de deelnemers optimaal voorbereiden op de Antarctische ervaringen en ontmoetingen met de soms enorm grote kolonies van pinguïns, vogels en zeehonden van dit grotendeels onontdekte continent.

Een tweede extra aan deze reis is het speciale karakter van de geboden belevenis. Tania: "Vaak denkt men bij een cruise aan de enorme luxepaleizen van de Caribbean. Er is hier gekozen voor de pure Antarctica belevenis boven een captain's dinner. We spreken dan ook bewust van een expeditiecruise, al biedt de relatief kleinschalige Molchanov haar maximaal 48 passagiers een meer dan comfortabel onderkomen. Het is van zichzelf een zeer wendbaar schip dat supersnel kan inspelen op onverwachte ontmoetingen. Door de inzet van een vijfde extra zodiac (een rubber volgbootje met buitenboordmotor) kunnen alle passagiers bij bijvoorbeeld het tegenkomen van walvissen, binnen een kwartier in de zodiacs op het water liggen".

Heel wat anders dan vanaf de grote, veel loggere schepen die Tania links liet liggen. "Onze keuze ligt nadrukkelijk bij de mogelijkheid om Antarctica van binnenuit te beleven en volop te kunnen genieten van hetgeen de overweldigende landschappen te bieden hebben. Met een maximum van 48 gasten voldoen we ruimschoots aan de internationale eisen voor duurzaam en verantwoord Antarctisch toerisme en kunnen de impact op de zeehonden-, vogel- en pinguïnpopulaties minimaliseren en de belevenissen van onze reizigers te maximaliseren. Met grotere schepen ben je hierin veel te beperkt."

En een derde, zeker niet onbelangrijk, aspect is het feit dat de voertaal Nederlands zal zijn. Tania: "uiteraard spreekt een groot deel van de (voornamelijk Russische) bemanning slechts gebroken Engels, de officieren en kapitein communiceren een stuk gemakkelijker. Het belangrijkste is dat de expeditieleider, de specialistische gidsen en reisleiding Nederlandstalig zijn en zij houden hun lezingen en voordrachten dan ook in het Nederlands. Op die wijze kunt u zich optimaal voorbereiden in de aanloop van de landexcursies. De expeditiecruise gaat ondertussen definitief door, de recessie lijkt hier geen invloed op te hebben. Alle deelnemers komen uit Nederland en Vlaanderen".

Gezien het succes droomt Tania al van een vervolg hierop voor 2005/06!

Informatie over Thika: www.thikatravel.com