AMSTERDAM RECORD CONVENTION


Jaws in de RAI

Popcultuur! Dat is de beste omschrijving voor alles wat er te zien is op de Platen & CD Beurs in de RAI in Amsterdam, op zaterdag 24 januari. Uiteraard is er een verbijsterend aanbod van platen en cds, in alle stijlen en van alle tijden, bij elkaar gebracht door zo eenn tweehonderd standhouders uit heel Europa. Hieraan toegevoegd worden allerlei filmattributen, speelgoed en miniaturen. Nieuw op deze beurs is een afdeling met strips.
Speciale gasten op de beurs zijn de James Bond acteur Richard Kiel en de Star Wars acteur Gerald Home. Bovendien zijn er twee kleine exposities ingericht: één over het enige bezoek van de Beatles aan Nederland, en één over Tolkien, de schrijver van In de ban van de ring. De muziek op de beurs wordt verzorgd door het Dj-collectief Beatclub.

Speciale gasten Richard Kiel en Gerald Home verzorgen op de Beurs signeersessie. Richard Kiel werd beroemd door zijn vertolking van Jaws, de man met het roestvrij stalen gebit in de Bondfilms The Spy Who Loved Me en Moonraker. Gerald Home speelde in de Star Wars film Return of the Jedi de rol van Tessek Squid Head. Beide filmreeksen hebben inmiddels een ware cultstatus bereikt, en dit is voor fans en liefhebbers dé gelegenheid om deze acteurs in levende lijve te ontmoeten, een praatje met ze te maken of een foto met handtekening te krijgen. Andere filmspullen die op de Beurs te vinden zijn, zijn posters en fotos en speelgoed en miniaturen van andere film- en TV-hits, zoals Batman, Thunderbirds, Buffy the Vampire Slayer en X-files.
In verband met de populariteit van de filmcyclus van In de Ban van de Ring verzorgt de Nederlandse Tolkienspecialist uit Leiden, de heer Rossenberg een kleine expositie met allerlei Tolkienvoorwerpen. De nieuwe afdeling met strips wordt verzorgd door een groot aantal gespecialiseerde standhouders uit Nederland en Engeland.

Van het enige bezoek van de legendarische Beatles aan Nederland in 1964 zijn niet alleen veel fotos en radio- en Tv-opnamen bewaard gebleven, maar ook veel andere historische documenten. Die zijn bewaard gebleven in het archief van de Nederlandse fanclub Beatles4ever en worden nu tentoongesteld. Het gaat hierbij niet om grote aantallen, maar natuurlijk wel om uniek materiaal, zoals originele fotos en contracten.

Voor Deejees blijft de Platenbeurs onverminderd interessant. Er zijn zoveel goede originele 12 inches en elpees te vinden dat sommigen er helemaal naar van worden. Een grappige ontwikkeling is dat professionele deejees die zich eerst incognito onder de bezoekers bevonden zich nu aanbieden om te komen draaien. Deze keer zijn de deejees van het collectief Beatclub aan de beurt. Vanaf hun stand op Beurs draaien in elk geval Piet Popcorn en de Teutonics hun groovy twist a go-go hammond jazz soul doowop mix. Drie maal raden waar zij hun platen vandaan hebben gehaald!

De Platen & CD Beurs in de RAI in Amsterdam wordt gehouden op zaterdag 24 januari van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang bedraagt 7 euro. Kinderen onder de 12 jaar hebben gratis toegang. Houders van CJP en Pas 65 krijgen 1 euro korting. Voor meer informatie kunt u overdag bellen naar 0229 213891 of kijken op internet: www.recordplanet.nl

tel. 0229 213891 - email: info@mmmarc.com

16 jan 04 13:01