Socialistische Partij

Jan Marijnissen `on tour' in Overijssel

21-01-2004 * Jan Marijnissen bezoekt deze week Overijssel in het kader van de `Provincietour'. Hij zal zich vier dagen lang intensief verdiepen in onderwijs, zorg en wonen in de provincie. De voorzitter van de Kamerfractie van de SP bezoekt scholen, wijken en zorginstellingen in Enschede, Almelo, Hardenberg en Zwolle. Na de werkbezoeken overdag worden openbare avonden gehouden, waar Jan in gesprek gaat met mensen van de werkvloer en het publiek.

De SP-voorman bezoekt dit jaar iedere maand gedurende een week een andere provincie om zich te verdiepen in de lokale situatie. In de eerste editie van deze Provincietour in Overijssel wordt vooral aandacht besteed aan het VMBO, betaalbaar wonen en de kwaliteit van zorg. Overdag legt hij werkbezoeken af aan scholen, woonwijken en verpleeg- en verzorgingshuizen. 's Avonds neemt hij deel aan openbare avonden, waar hij een toespraak houdt en discussieert met, onder meer, schooldirecteuren, wijkbewoners, zorgverzekeraars, patiëntenvertegenwoordigers en de overige aanwezigen in de zaal.

Woensdag legt Jan een werkbezoek af aan Openbare Scholen Gemeenschap Erasmus in Almelo, waar hij onder meer een les Maatschappijleer zal geven aan een groep VMBO-leerlingen. Tevens spreekt hij met leraren over het rapport `Het VMBO verdient beter' (PDF, 525 Kb), resultaat van een grote SP-enquête onder leerkrachten, en over de uitkomsten van het Parlementair Onderzoek naar het integratiebeleid, dat maandag 19 januari wordt gepresenteerd. 's Avonds organiseert de SP een openbare avond in Theater Hof 88 in Almelo over de toekomst van het VMBO en zwarte en witte scholen.

Donderdagochtend wordt de wijk Wesselerbrink in Enschede bezocht, waar Jan spreekt met leden van de wijkraad en mensen die werken met kinderen en jongeren in de buurt. 's Middags praat hij met bewoners van de Kerkelanden in Almelo, enige tijd geleden uitgeroepen tot de armste wijk van Nederland. Ook wordt door hen een rondleiding door deze wijk verzorgd. 's Avonds wordt in Concordia in Enschede gedebatteerd over betaalbaar wonen, leefbare wijken en de positie van huurders. Zorgt De Markt voor betaalbare huizen en leefbare wijken?

Vrijdagochtend wordt een bezoek afgelegd aan verpleeghuis Clara Feyoena Heem in Hardenberg. Hier staat de vraag centraal hoe de landelijke bezuinigingen worden gevoeld, waar er knelpunten ontstaan en wat de voorwaarden zijn voor kwaliteit in de verpleeghuiszorg. Jan gaat in gesprek met personeel, de ondernemingsraad, vrijwilligers en bewoners over hun ervaringen. 's Middag wordt een bezoek gebracht aan daklozenopvang Bonjour in Zwolle, waar met daklozen en personeel wordt gesproken over de daklozenproblematiek in deze stad. In Grand Café Lubeck neemt Jan deel aan het `politiek café' met het thema `Hoe beschaafd is Nederland nog?'.

Zaterdag 24 januari is Jan Marijnissen aanwezig bij de opening van het mobiele SP meldpunt van de afdeling Steenwijkerland. Bovendien bezoekt hij SP-kramen op de markten van Zwolle en Deventer.

Ga Jan doet verslag van zijn Provincietour op zijn website: www.janmarijnissen.nl/weblog