Provincie Flevoland




Wedstrijd behendig en veilig tractorrijden in Biddinghuizen

Met een korte toespraak en een ritje op de trekker zal gedeputeerde Wubbo de Raad aanstaande zaterdag 24 januari om 10:30 uur het officiële startschot geven voor de provinciale
Trekkerbehendigheids-veiligheids-wedstrijd 2004. Het evenement vindt plaats op bedrijf De Kubbe aan de Kubbeweg 17 in Biddinghuizen.

De wedstrijd maakt onderdeel uit van het project Veilig
Landbouwverkeer Flevoland dat NLTO Projecten uitvoert in opdracht van de provincie Flevoland. De organisatie van de wedstrijd is in handen van het Flevolands Agrarisch Jongeren Kontakt (FAJK). De deelnemers zullen een aantal testen op verschillende parkoersen afleggen.

Het project Veilig Landbouwverkeer Flevoland heeft tot doel het verminderen van het aantal slachtoffers als gevolg van ongevallen waarbij landbouwvoertuigen zijn betrokken.

Bij ongeveer 1 op de 5 ongevallen in Flevoland waarbij
landbouwvoertuigen zijn betrokken, vallen één of meer slachtoffers. Jaarlijks gaat het in de provincie gemiddeld om tien slachtoffers. Dit blijkt uit de Flevolandse ongevalstatistieken over de periode 1997-2002.

Opvallend is dat relatief veel jonge bestuurders van
landbouwvoertuigen bij ongevallen zijn betrokken. Van de bestuurders van landbouwtractoren die in Flevoland een ongeval hebben veroorzaakt, valt bijna de helft in de leeftijdscategorie 16 tot 25 jaar.

De provincie wil dat (agrarische) jongeren nadrukkelijk worden betrokken bij het project Veilig Landbouwverkeer Flevoland. Op scholen in het agrarisch onderwijs zullen in de loop van dit jaar speciale voorlichtingslessen rond landbouwverkeer worden gegeven. Ook tijdens andere jongerenmanifestaties wordt aandacht gevraagd voor veilig landbouwverkeer. Daarnaast wordt speciaal voorlichtings- en lesmateriaal ontwikkeld.