Openbaar Ministerie

24 januari 2004

Anonieme brief geen aanleiding tot vervolging

In augustus 2003 ontving het arrondissementsparket Utrecht een anonieme brief met hierin informatie die betrekking heeft op de moord op Sybine Jansons in 1999. Volgens de brief zou er sprake zijn van een tweede verdachte, de ex-vriending van Martin C. Destijds werd Martin C. schuldig bevonden aan doodslag op Sybine en veroordeeld tot een gevangenisstraf van 17,5 jaar en tbs.

Naar aanleiding van deze brief is een onderzoek gestart. Hieruit is gebleken dat hetgeen in de brief wordt gesteld op geen enkele wijze kan worden bevestigd.

Uit grafologisch onderzoek zijn sterke aanwijzingen naar voren gekomen dat Martin C. de schrijver is van deze brief.

In de periode dat dit onderzoek liep, heeft Martin C. een brief gestuurd naar het openbaar ministerie in Utrecht waarin hij aangaf opening van zaken te willen geven. Hij is hierop gehoord en heeft bekend dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan wederrechtelijke vrijheidsberoving van Sybine in de bossen tussen Doorn en Maarn en dat hij schuldig is aan haar dood.

Ook heeft hij verklaard dat zijn ex-vriendin een rol heeft gespeeld bij de dood van Sybine. Op basis van eerdere en huidige onderzoeksresultaten wordt zij echter door het openbaar ministerie niet als verdachte beschouwd.

Het onderzoek is hiermee afgerond.