Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Diemen, 24-01-2004
Fatsoensrakkers & moraalridders - meer nieuws over de bloemlezing Kutgedichten

Bij deze stel ik u op de hoogte van een nieuwe webpagina waarop het nieuws rondom de bloemlezing 'Kutgedichten' zal worden bijgehouden. Via de link: http://www.tseadbruinja.nl/kutgedichten.htm#pers zijn de stukken te lezen die in de pers zijn verschenen en/of op weblogs.

Een leuk voorbeeld is het weblog van David de Jong van de Christen Unie. Hij schrijft: "Er zijn ook nog wel eens prettige berichten. Dichters met enig fatsoen in hun lijf wensen niet mee te werken aan een bundel gedichten die als titel meekrijgt: Kutgedichten. De smakeloosheid van Nederland blijft je toch echt steeds weer verbazen. En wij maar denken: hoe komen de kinderen toch aan dat platte taalgebruik? Wie het weet, mag het zeggen!"

De reacties op zijn weblog zijn ook op onze pagina te lezen. Daarnaast staan er nog twee interviews op met de bloemlezers zelf uit het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant. Mocht de link niet werken, dan kunt u de volgende link gebruiken: http://www.tseadbruinja.nl/kutgedichten.htm Zoals u wellicht weet wilden niet alle dichters die wij gevraagd hebben toestemming verlenen tot de plaatsing van hun gedicht. Ook die informatie is te vinden op de website. Deze informatie is niet bedoeld om hen aan de schandpaal te nagelen, maar dient er toe om aan te geven dat wij ons best hebben gedaan om een zo volledig mogelijke keuze te maken uit het aanbod aan gedichten over en met het vrouwelijke geslachtsdeel.

Aan de lijst met optredende dichters bij de presentatie op de Gedichtendag 29 januari zijn een aantal namen toegevoegd. Bij deze en voor de volledigheid zijn dat: Bas Belleman, Tsead Bruinja, Daniël Dee, Bart FM Droog, Willem Groenewegen, Peter de Groot, Karel ten Haaf, Ingmar Heytze (vanaf CD met speciaal kuthoorspel door Arjan Witte), Tjitse Hofman, Hanz Mirck, Diana Ozon, F. Starik, Vrouwkje Tuinman en Benne van der Velde. Diana Ozon zal het legendarische gedicht 'Jah Tampon & de Menstruatie Dub' voorlezen, een gedicht dat in 1979 bij een radioprogramma er nog voor zorgde dat veel leden van de VPRO hun lidmaatschap opzeiden. Met vriendelijke groeten,

Tsead Bruinja
Tel.: 020-7728908
Mobiel: 06-11407190
Internet: www.tseadbruinja.nl E-mail: tseadbruinja@hotmail.com

Uitgeverij Passage / Anton Scheepstra
Camphuysenstraat 58, Groningen
Telefoon: 050-5271332
E-mail: passuit@xs4all.nl

Internet: http://www.uitgeverijpassage.nl/

Kutgedichten (Uitgeverij Passage)

ISBN 90 5452 106 6 / NUR 309
96 pagina's / ing. / ¤ 14,50

----------

Een greep uit de krantenkoppen:

Plat? Smaakvol? Smakeloos? - Het Dagblad van het Noorden, 23-01-2004 Bundel met 'Kutgedichten' zaait een beetje rumoer - Leeuwarder Courant, 23-01-2004 'Kutgedichten doen dichters huiveren' - Opspraak, 22-01-2004 Net zoiets als de vaginamonologen maar dan anders - Reacties op http://www.poem.nu/ , 21-01-2004 Je blijf je verbazen - Weblog David de Jong (Christen Unie, 19-01-2004) En wij maar denken - Onze Taal, 18-01-2004 Kutgedichten - op weblog E)=Esc - weblog on the move, 17-01-2004 (Kut)gedichtencommotie - Rottend Staal Online, 16-01-2004 'Bundel met 'kutgedichten' stuit op veel weerstand - Dagblad van het Noorden (13-01-2004)

----------

Uit het oude persbericht

Naast de geruchtmakende bloemlezing van Gerrit Komrij verschijnt er op de Gedichtendag nog een spannende bloemlezing: de dichters Tsead Bruinja en Daniël Dee ploegden zich voor de bundel 'Kutgedichten' een weg door de Nederlandse poëzie van na de Tweede Wereldoorlog op zoek naar gedichten waarin het vrouwelijke geslachtsorgaan, oftewel de kut, een hoofd- of bijrol speelt. Een aantal auteurs werd gevraagd speciaal gedichten te schrijven voor deze bloemlezing, wat resulteerde in schitterende bijdragen van o.a. Maria Barnas, Bart FM Droog en Tjitse Hofman. 'Kutgedichten' klinkt grappig en dat is deze bloemlezing in veel gevallen ook, maar er is meer aan de hand in de bloemlezing dan platte lol. Naast prachtige erotische gedichten over seksualiteit en ontluikende seksualiteit zijn in deze bundel namelijk ook gedichten te vinden over ouderdom en schrijnende politieke situaties zoals deze zich voordeden in bijvoorbeeld Sarajevo en Afghanistan. Zo wordt hier de vagina in al haar kwetsbaarheid, vreugde en pijn getoond. Totaal.

In de bloemlezing is werk te vinden van: Maria Barnas, Bas Belleman, Jana Beranová, H.C. ten Berge, Neeltje van Beveren, Lut de Block, Carla Bogaards, Pieter Boskma, Lut de Block, Anneke Brassinga, Martin Bril, Tsead Bruinja, Hugo Claus, Herman de Coninck, Eva Cox, Frits Criens, Maria van Daalen, Daniël Dee, T. van Deel, J.A. Deelder, Maarten Doorman, Bart FM Droog, Serge van Duijnhoven, Piet Gerbrandy, Gust Gils, Wouter Godijn, Jo Govaerts, Willem Groenewegen, Peter de Groot, Karel ten Haaf, Marijke Hanegraaf, Erik Jan Harmens, Ingmar Heytze, Tjitse Hofman, Peter Holvoet-Hanssen, Sylvia Hubers, Tjitske Jansen, Arnold Jansen op de Haar, Petra Else Jekel, Gerrit Komrij, Rutger Kopland, Gerrit Krol, Joep Kuiper, Astrid Lampe, Hanz Mirck, A. Moonen, Adriaan Morriën, Tjitske Mussche, Nanne Nauta, Ronald Ohlsen, Diana Ozon, Ilja Leonard Pfeijffer, Hans Plomp, Alfred Schaffer, Patty Scholten, Rob Schouten, Paul Snoek, Albertina Soepboer, F. Starik, Mustafa Stitou, Vrouwkje Tuinman, Jos Vandeloo, Anne Vegter, Benne van der Velde, Hans Vlek, Menno Wigman, Titi Zaadnoordijk, Ad Zuiderent en Joost Zwagerman.*

*Enkele dichters weigerden toestemming te geven voor het plaatsen van hun gedicht, bijvoorbeeld vanwege de 'smakeloosheid van de titel'. Wij betreuren het dat wij hun werk niet konden plaatsen.