CDA

24-01-04
Van Haersma Buma: Verhogen maximum straf naar 30 jaar Afgelopen week heeft CDA-Tweede Kamerlid Sybrand van Haersma Buma voorgesteld om de maximale tijdelijke gevangenisstraf te verhogen.

Op dit moment is het verschil tussen de maximale tijdelijke straf en de levenslange gevangenisstraf te groot. Dit geldt zeker met het huidige systeem van vervroegde invrijheidsstelling na tweederde van de opgelegde straf, aldus Van Haersma Buma. De werkelijke gevangenisstraf is daardoor in de praktijk maximaal dertien jaar. Op levenslange gevangenisstraf is geen vervroegde invrijheidsstelling van toepassing.Levenslang is in Nederland ook daadwerkelijk levenslang

Daarom heeft het CDA-Kamerlid voorgesteld de maximale straf te verhogen van 20 naar 30 jaar. Van Haersma Buma: Door deze aanpassing krijgen rechters meer armslag om op maat te straffen gerelateerd aan de ernst van strafbare feiten. Door deze verhoging wordt het verschil tussen een levenslange gevangenisstraf en de maximale tijdelijke straf aanzienlijk kleiner. Het verhogen van de maximumstraf van 20 naar 30 jaar komt daarnaast beter tegemoet aan het rechtsgevoelens in de samenleving.