CDA

24-01-04
Sterk: Vrouwenbesnijdenis barbaars en moet worden bestreden Afgelopen week presenteerde het kabinet het rapport 'Strategieën ter voorkoming van besnijdenis bij meisjes'. In het rapport wordt onderstreept dat voorlichting en training van de betrokken bevolkingsgroepen, hulpverleners, politie en justitie de beste waarborgen biedt om vrouwenbesnijdenis te voorkomen.

CDA-Kamerlid Mirjam Sterk heeft haar afschuw uitgesproken over het besnijden van allochtone meisjes. Deze mishandeling en verminking van jonge meisjes is barbaars en in Nederland terecht verboden. Daarnaast zullen we moeten kijken of het mogelijk is om ouders die hun kinderen meenemen naar het buitenland om ze daar aan deze mishandeling te onderwerpen hiervoor ook te straffen. Desnoods zullen we daartoe de wet moeten aanpassen, aldus Sterk.

De CDA-fractie is verder van mening dat we niet alleen moeten blijven steken in symptoombestrijding, maar dat het probleem juist bij de wortels moet worden aangepakt. In het geval van vrouwenbesnijdenis is er sprake van een botsing tussen culturen. Mensen die hier in Nederland hun kinderen opvoeden moeten accepteren dat vrouwenbesnijdenis hier niet wordt getolereeld. Daartoe zal naast voorlichtingcampagnes ook al tijdens inburgeringscursussen en in het onderwijs meer aandacht besteed moeten worden aan de overdracht van de kernwaarden van de Nederlandse samenleving. Door nadruk op sociaal culturele integratie en burgerschapsvorming moet bij mensen tussen de oren komen te zitten dat dit gedrag in Nederland onacceptabel is, aldus Sterk. Tenslotte zou ook de schoolarts een belangrijke rol moeten spelen bij de voorlichting en signalering.