Politie Friesland

Politieberichten van 23/1 13.00 uur tm 24/1 13.00 uur

Fryslân 24-01-2004 - Voor meer informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur contact opnemen met Bureau Communicatie via 058
- 880 8272.

Drachten: verdachte aangehouden met harddrugs
Op zaterdag werd om 04.30 uur een 29-jarige inwoner van Drachten aangehouden in een discotheek aan de Zuidkade. De man was in het bezit van 27 bolletjes met verdovende middelen, 12,1 gram cocaïne en 1,1 gram heroïne. Personeelsleden van de discotheek ontdekten de overtreding en droegen de verdachte, samen met de harddrugs, over aan de politie. De verdachte werd naar het bureau gebracht, voorgeleid, verhoord en ingesloten.

Breezanddijk A7 N: rijbewijs ingevorderd
Vrijdag werd om 13.15 uur het rijbewijs ingevorderd van een 64- jarige automobilist uit Maarssen. De bestuurder reed met zijn personenauto 126 km/u op de A7. Hij reed 52 km/u te snel.

Franeker: verdachte aangehouden na gijzeling
Vrijdag werd rond 13.30 uur een verdachte aangehouden aan de Klipper. De verdachte, een 29-jarige inwoner van Franeker, gijzelde twee personen in hun woning aan de Klipper en dreigde met geweld. Familieleden van de gegijzelden sloegen alarm waarna de politie de verdachte in de woning aanhield. De verdachte werd overgebracht naar het bureau, werd voorgeleid, verhoord en ingesloten. Een 73- jarige inwoner van Franeker en een 40-jarige inwoonster van Franeker deden aangifte. De aanleiding van het incident ligt waarschijnlijk in de relationele sfeer. De politie stelt een nader onderzoek in, doet verder geen mededelingen en moet nog enkele betrokkenen verhoren.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Vrijdag werd om een 12.45 uur een verdachte aan de Nieuwestad aangehouden terzake winkeldiefstal. Een 27-jarige inwoner van Zwolle wilde een spijkerbroek en een trui meenemen zonder af te rekenen. Hij droeg de kledingstukken onder zijn eigen kleding en verliet het warenhuis. De verdachte werd voor verhoor naar het bureau gebracht en daarna weer vrijgelaten. Een 34-jarige Leeuwarder deed aangifte.

Kollumerzwaag: bedrijfsongeval met letsel
Vrijdag, om 15.15 uur, raakte een 30-jarige Kollumer gewond tijdens een bedrijfsongeval aan het Boskloantsje. Het slachtoffer raakte ernstig verwond. Hij werd per ambulance, met politie-escorte, naar het MCL-Zuid ziekenhuis te Leeuwarden gebracht. Het ongeval ontstond toen een kraanwagen tijdens bouwwerkzaamheden kantelde. De kraanwagen was nagenoeg geheel op de rechterzijde terechtgekomen. De giek van de machine lag over een bouwplaat met vers gestort beton, het slachtoffer lag bekneld onder de giek. Omstanders groeven de massa onder het slachtoffer vandaan om hem uit zijn positie te bevrijden. De Arbeidsinspectie stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeval.

Fryslân: onder invloed
De volgende bestuurders werden betrapt op het rijden onder invloed. Alle bestuurders ontvingen een proces-verbaal. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod, voertuig en eventuele bijzonderheden.

Leeuwarden: Harlingersingel, zaterdag 00.55 uur, 60-jarige inwoner van de gemeente Franekeradiel, 350 ug/l, rijverbod 2 uur, automobilist.

Burgum: Schoolstraat, zaterdag 03.25 uur, 30-jarige inwoner van Burgum, 830 ug/l, rijverbod 10 uur, rijbewijs ingevorderd, automobilist.

Akkrum: Feansterdyk, zaterdag 00.05 uur, 55- jarige inwoner van Akkrum, 220 ug/l, rijverbod 1 uur, automobilist.

Wolvega: Steenwijkerweg, zaterdag 02.20 uur, 32-jarige inwoner van de gemeente Weststellingwerf, 255 ug/l, rijverbod 1 uur, automobilist.

Leeuwarden: Stationsweg, zaterdag 02.10 uur, 20-jarige inwoner van Wergea, 580 ug/l, rijverbod 6 uur, rijbewijs ingevorderd, automobilist.

Sneek: Jachthavenstraat, zaterdag 00.20 uur, 20-jarige inwoner van Sneek, 465 ug/l, rijverbod 4 uur, automobilist.

Wytgaard: Hegedyk, vrijdag 22.35 uur, 55- jarige inwoonster van de gemeente Boarnsterhim, 285 ug/l, rijverbod 1 uur, automobiliste.

Joure: radardetector in beslag genomen
Van een 61-jarige automobilist uit Doornspijk werd vrijdag om 11.15 uur een radardetector in beslag genomen. De bestuurder reed op de Sewei. Hij kreeg een boete van 250,-- en de detector werd in beslag genomen.

Drachten: getuigenoproep na mishandeling
Vrijdag werd rond 23.00 uur een 19-jarige inwoner van Drachten mishandeld aan de Markt. Het slachtoffer liep hierbij gezichtsletsel en schaafplekken op. De man werd door een onbekende verdachte overmeesterd toen hij gebruik maakte van de pinautomaat. De verdachte trok het slachtoffer op de grond en hield hem met een mes onder bedwang. Een tweede onbekende verdachte probeerde geld uit de automaat te halen met behulp van de pinpas van het slachtoffer. Een derde onbekende verdachte stond in de directe omgeving op de uitkijk. De pinpogingen van de verdachten mislukten en de drie mannen gingen er vandoor in de richting van de Markt. Het signalement van de verdachten luidt: drie mannen met een Turks/Marokkaans uiterlijk en dito taalgebruik. Een persoon is ongeveer 1.90 m. lang, fors postuur, droeg een donkere muts en een donkere sjaal voor zijn mond. Van de tweede verdachte is bekend dat hij ongeveer 1.70 m. lang is, de derde persoon is 1.85 m. lang, is lichtgebouwd en droeg een lichte muts. De politie stelt een nader onderzoek in en roept daarnaast getuigen op om zich te melden via 0900 8844..

Easterein: woningbrand
Op zaterdag verleende de politie rond 05.00 uur assistentie aan de brandweer tijdens een woningbrand aan de Skippersbourren. Er raakte niemand gewond. De bewoner was door afwijkende geluiden in zijn woning wakker geworden. Hij kon de woning tijdig verlaten en sloeg alarm via de hulpdiensten. De brand was ontstaan in of rond een houtkachel en veroorzaakte veel rookontwikkeling in de woning. Een eerste inspectie van de brandweer duidde op een ondeugdelijke afvoer van de houtkachel.

Drachten: diefstal autos
Tussen donderdag 18.00 uur en vrijdag 13.30 uur werd een grijze VW Golf gestolen met het kenteken XH-60-CJ. Het voertuig stond aan De Bolder geparkeerd op het terrein van een garagebedrijf. De auto heeft een grill met dubbele koplampen en een scheur in de voorruit.De 28-jarige eigenaar uit Groningen deed aangifte.
Tussen vrijdag 06.55 uur en 16.45 uur werd een blauwe VW Passat (stationwagen) weggenomen met het kenteken ZX-11-JL. De auto stond op de carpoolparkeerplaats aan de Noorderhogeweg. De 32-jarige eigenaar uit Drachten deed aangifte.

Doniaga A6: snelheidsovertreding
Vrijdag controleerde de politie om 14.45 uur een 56- jarige automobilist uit Etten Leur. De bestuurder reed met zijn personenauto en aanhanger 116 km/u op de A6. De man reed 36 km/u te snel. Voor het rijden met een aanhanger geldt een snelheidslimiet van 80 km/u. Daarnaast was de hulpkoppeling van de aanhangwagen onjuist bevestigd. De verdachte ontving voor beide overtredingen een proces-verbaal.

Joure: woninginbraak
Tussen vrijdag 18.15 uur en zaterdag 02.15 uur werd een inbraak gepleegd in een woning aan het Spant. Er werd dvd-apparatuur, een tv, boxen, een videorecorder en meerdere cds weggenomen. Men kwam de woning binnen door een raam te forceren. Er werd aangifte gedaan door een 27-jarige inwoner van Joure.

Dokkum: getuigenoproep na openlijke geweldpleging
In de nacht van vrijdag op zaterdag werden diverse ruiten vernield in de binnenstad van Dokkum. In de Strobossersteeg werd een etalageruit (1.06 x 1.23 m) van een supermarkt vernield. Van een woning aan de Koornmarkt werd een ruit van 2.41 x 2.60 m vernield. Aan het Zuiderbolwerk werd een ruit van een toegangsdeur vernield. In de Molensteeg werd een woningruit vernield met behulp van een steen. Drie van de vier gedupeerden hebben aangifte gedaan. De politie stelt een onderzoek in en roep getuigen op om zich te melden via 0900 8844.