CDA

24-01-03
Vietsch: Informatievoorziening eigen bijdrage thuiszorg onzorgvuldig Deze week heeft de Kamer met staatssecretaris Ross gedebatteerd over de informatievoorziening omtrent de verhoging van de eigen bijdrage voor de thuiszorg. De uitvoerende instantie CAK had eind december een ingewikkelde brief aan alle thuiszorgclienten gestuurd, waardoor sommige mensen de indruk kregen dat iedereen de maximale eigen bijdrage moet gaan betalen. In de brief werd namelijk alleen het maximale tarief genoemd. Er werd niet duidelijk gemaakt dat deze eigen bijdrage inkomensafhankelijk is.

Er is namelijk een maximum aan de eigen bijdrage vastgesteld, dat is gekoppeld aan de hoogte van het inkomen. De eigen bijdrage voor mensen met een lager inkomen gaat omhoog van 8,80 per vier weken naar maximaal 16,00 per vier weken. Dat is een zeer geringe stijging. Mensen met een hoger inkomen gaan een hogere eigen bijdrage betalen. Deze stijging kan inderdaad aanzienlijk oplopen bij een hoog inkomen, tot maximaal 11, 60 euro per uur. Het gaat dan wel om mensen die het kunnen betalen. De stijging van de eigen bijdrage is voor de laagste inkomens dus aanzienlijk minder groot dan voor diegenen met meer inkomen. Op deze wijze is de inkomenssolidariteit gewaarborgd. De kosten voor thuiszorg kunnen bovendien worden afgetrokken van de belasting; dat is bij de laatste wijziging van het Belastingplan geregeld.

Helaas is er veel verwarring ontstaan door de brief van het CAK. Sommige mensen hebben op basis van een onjuiste vertaling naar hun eigen situatie de thuiszorg opgezegd. Staatssecretaris Ross gaat onderzoeken hoeveel mensen dit zijn en wat daaraan te doen is. CDA-woordvoerster Antoinette Vietsch hekelde tijdens het debat de slechte informatie voorziening. Zij drong erop aan dat de staatssecretaris zelf de verantwoordelijkheid op zich zou nemen om te zorgen voor een goede informatievoorziening.Van belang is dat mensen op heel korte termijn precies weten wat dit voor hun eigen situatie betekent. Daarvoor is het ook nodig dat de toegezegde Tegemoetkomingsregeling nog deze maand bekend wordt gemaakt door het kabinet. Eerder was toegezegd dat deze regeling per 1 januari gereed zou zijn. De Tegemoetkomingsregeling (ook wel Verzilveringsregeling genoemd) zorgt dat mensen die geen belastingbiljet invullen toch bepaalde kosten voor zorg kunnen terugvragen bij de belastingen.

Daarnaast vroeg Vietsch de staatssecretaris om te zorgen voor één Ombudsloket, waar mensen met al hun vragen terecht kunnen. Niet iedere thuiszorgclient is immers in staat om via de internetsite van het CAK (www.cak-bz.nl) de berekening voor de eigen situatie te maken. En als de nieuwe Tegemoetkomingsregeling er eenmaal is, zullen mensen ongetwijfeld vragen hebben wat deze regeling voor hun specifieke situatie betekent. Staatssecretaris Ross zegde toe hierover in overleg te treden met de staatssecretaris van Financiën (de Tegemoetkomingsregeling loopt via de belastingen) en de minister van Sozawe. Ook zegde Ross zorgvuldig te monitoren hoe de nieuwe eigen bijdrageregeling in praktijk neerslaat.