Gemeente Gouda


tentoonstelling: pottenbakkerij de vier paddenstoelen 1920 1950

PERSBERICHT

januari 2004

Museum het Catharina Gasthuis, Gouda presenteert opent op 24 januari om 14.00 uur de tentoonstelling:

Pottenbakkerij De Vier Paddenstoelen 1920 1950

Aardewerken borden en vazen met verschillende oranje en blauwe tinten, en voorzien van liniaire deocors, zijn op de tentoonstelling de Vier Paddenstoelen vanaf 24 januari in Museum het Catharina Gasthuis te zien. De opening wordt verricht de schrijver van de catalogus Susanne Weide. De Vier Paddenstoelen was een pottenbakkerij die in 1920 in Utrecht ontstond. Betaalbaar aardewerk en ambachtelijkheid stonden hoog in het vaandel van het bedrijf. De tentoonstelling in Museum het Catharina Gasthuis duurt tot 9 mei.

de vier paddenstoelen, het bedrijf

Betaalbaar aardewerk en ambachtelijkheid stonden hoog in het vaandel toen in Utrecht in 1920 de fabriek De Vier Paddenstoelen werd opgericht. Een van de oprichters was een Gouwenaar: pottenbakker en plateelschilder Jan van Ham. De anderen oprichters waren: Koen Mertens, Cees van Muyen en Eelke Snel. Vrij snel na de oprichting vertrokken Mertens en Snel naar de Potterie Kennemerland in Velsen waar zij het kenmerkende crème-kleurige aardewerk met de abstracte decors gingen produceren. In de zomer van 1923 verliet ook Cees van Muyen het Utrechtse bedrijf zodat Jan van Ham van nu af aan alleen doorging. Tot dan toe maakte men naast handgedraaide, gedecoreerde vazen ook artistiek verantwoorde gebruiksvoorwerpen als schalen, kommen en vazen alsmede wandborden die werden voorzien van kleurige decors in de kleuren geel, paars, groen, blauw, zwart en het kenmerkende oranje. De periode van Jan van Ham kenmerkt zich door een dunner uitgevoerd aardewerk, terwijl vanaf 1930 een zekere versobering in vorm en decoratie plaatsvindt. Vazen krijgen een heldere vorm als bol, trechter of cilinder waarbij het uiterlijk veelal wordt bepaald door Van Hams experimenten met diverse glazuren. Tijdens de oorlogsjaren beperkt men zich tot de productie van gebruiksgoed, mede door de schaarste aan beschikbare materialen. Na 1945 pakt men de draad van het sieraardewerk van voor de oorlog weer op, zij het dat Jan van Ham het bedrijf in 1941 aan pottenbakker Kees van Moorsel had overgedaan en vanaf dat moment als medewerker aan de Vier Paddenstoelen verbonden bleef. De tentoonstelling van meer dan 120 stukken en het begeleidende boek geven een goed beeld van de vijf perioden zien die de Vier Paddenstoelen heeft gekend.

opening en tentoonstelling

Susanne Weide zal op zaterdag 24 januari 2004 om 14.00 uur de expositie openen door een eerste exemplaar van de catalogus te overhandigen aan mevrouw C.J.M. van Moorsel- van der Linden, de echtgenote van Kees van Moorsel, eigenaar vanaf 1941 van de fabriek De Vier Paddenstoelen.

Meer dan 120 tentoongestelde objecten geven een beeld van de Pottenbakkerij De Vier Paddenstoelen. De tentoonstelling is in Museum het Catharina Gasthuis van 24 januari t/m 9 mei 2004 te bezichtigen. Geopend: ma-za 10.00 - 17.00 uur, zon- en feestdagen 12.00 - 17.00 uur. Het museum is vanaf het NS-station Gouda met bus 196, 197, 180 halte Tiendeweg brug, of te voet in circa 10 minuten te bereiken. U vindt Museum het Catharina Gasthuis aan Achter de Kerk 14, 2801 JX in Gouda.

publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt een uitgebreide publicatie catalogus die als nummer 11 in de Nobelreeks van Utrechtse kunstenaars door Uitgeverij Optima uit Vianen wordt uitgegeven. Deze uitvoerig geïllustreerde monografie/catalogus over de Pottenbakkerij De Vier Paddenstoelen is voor 46 te koop in de museumwinkel van Museum het Catharina Gasthuis.


---

---

Noot voor de pers

Op zaterdag 24 januari wordt speciaal voor de pers om 12.45 uur een rondleiding door de tentoonstelling olv schrijver en medeorganisator van de tentoonstelling Susanne Weide georganiseerd. Voor meer informatie en persmateriaal kunt u contact opnemen met Museum het Catharina Gasthuis, Ruth Horstmanshoff, medewerker pr, marketing en educatie, telefoon 0182 588719, fax: 0182 588671 email: infomuseum@gouda.nl