D66

Europees lijsttrekker D66 teleurgesteld in EU-beleid kabinet

De lijsttrekker van D66 voor de Europese Verkiezingen, Sophie in t Veld, is teleurgesteld in het huidige kabinetsbeleid inzake Europa. Zij verweet staatssecretaris voor Europese Zaken, Atzo Nicolaï, zaterdag een gebrek aan visie. Europa staat in 2004 voor een groot aantal uitdagingen, zoals het komen tot een gezamenlijk EU-asielbeleid, de financiele kaders voor de EU, de EU-Grondwet, de uitbreiding van de Unie, het nemen van de beslissing over onderhandelingen met Turkije. Daarnaast is ons land in de tweede helft voorzitter van de EU. Maar ons kabinet toont geen visie, geen leiderschap als het op Europese zaken aan komt. Terwijl Europa door een cruciale fase gaat, staat Nederland afwachtend aan de zijlijn.

In t Veld, die sprak op een partijbijeenkomst in Eindhoven, wees erop dat in Nederland het debat rondom Europa is lamgelegd. Terwijl Europa op vele terreinen ingrijpt op de levens van de burgers, is in Nederland daarvoor geen aandacht, geen discussie over de gevolgen. Denk maar aan de afspraken die de EU heeft gemaakt over de uitwisseling van passagiersgegevens met de Verenigde Staten. Die raken direct aan de privacy, maar ik hoor geen enkele reactie uit Den Haag.

De lijsttrekker van D66 is daarnaast zeer ontevreden over de nieuwe Europa-campagne van het kabinet, onder de noemer: Europa, best belangrijk. Deze volstrekt mislukte en misleidende slogan over Europa is tekenend voor de houding van de Nederlandse regering ten opzichte van Europa. In de laatste maanden komt het over als onwetend, ongeïnteresseerd en naar binnen gekeerd. De slogan bevestigd het negatieve gevoel van vele Nederlanders over Europa. In t Veld kondigde aan dat D66 in de komende maanden fel campagne gaat voeren. De toon van de D66-campagne wordt daarbij kritisch, maar pro-Europees.

//////



D66