Politie Friesland

Politieberichten van 24/01 13.00 uur t/m 25/01 13.00 uur

Fryslân 25-01-2004 - Voor meer informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur contact opnemen met Bureau Communicatie via 058 - 880 8272.

Dokkum: schoorsteenbrand
Zondag verleende de politie om 00.20 uur assistentie aan de brandweer tijdens een schoorsteenbrand aan De Schans. Er raakte niemand gewond. Buurtbewoners alarmeerden de aanwezige bewoners. De brandweer had het vuur snel onder controle.

Leeuwarden: winkeldiefstal met geweld en bedreiging
Zaterdag werd om 16.30 uur een verdachte aangehouden aan de Nieuwestad terzake diefstal met geweld en bedreiging. De verdachte, een 45-jarige Leeuwarder, wilde uit een parfumeriezaak twee artikelen meenemen zonder te betalen. Door de detectiepoorten bij de uitgang trad het alarm in werking toen de verdachte de zaak verliet. Buiten werd de man door een 57-jarige Leeuwarder overmeesterd en aangehouden. De Leeuwarder had geobserveerd dat de verdachte de artikelen meenam en vervolgens de zaak uitliep. Hij verhinderde het vertrek van de verdachte die op zijn fiets weg wilde rijden. Tijdens de aanhouding sloeg de verdachte de Leeuwarder in het gezicht. Ook uitte de verdachte verbale bedreigingen naar de Leeuwarder.
Beveiligingspersoneel van de winkel droeg de verdachte over aan de politie. De Leeuwarder deed aangifte. De verdachte werd naar het bureau gebracht, voorgeleid, verhoord en ingesloten.

Burgum: woninginbraak
Tussen zaterdag 19.50 uur en zondag 00.10 uur werd ingebroken in een woning aan de Groustins. Er werd een fotocamera en enkele sieraden weggenomen. Men kwam binnen door een deurslot te forceren. Er werd aangifte gedaan door een 53-jarige inwoner van Burgum.

Leeuwarden: voetbalsupporters aangehouden
Zaterdag werden omstreeks 19.30 uur drieënzeventig voetbalsupporters van sc Heerenveen aangehouden op het station te Leeuwarden. Aanleiding was openlijke geweldpleging in een treinstel. De aanhoudingen zijn in nauwe samenwerking met de Spoorwegpolitie uitgevoerd. De groep supporters was per trein onderweg naar een uitwedstrijd in Arnhem. Tijdens de treinreis richting Zwolle werden al enkele vernielingen aan het treinstel gepleegd. Tijdens het overstapmoment te Zwolle maakten enkele supporters zich schuldig aan vernielingen in en rond het station. Politie IJsselland hield op het station te Zwolle zes supporters aan in verband met openlijke geweldpleging en niet voldoen aan bevel tot vordering. Deze verdachten (personalia n.n.b.) werden overgebracht naar het bureau, verhoord en ingesloten. In overleg met de Spoorwegpolitie werd besloten om het reeds beschadigde treinstel met de groep supporters naar Friesland terug te laten rijden. Direct na aankomst werden twee supporters (personalia n.n.b.) overgedragen aan politie IJsselland. Om duidelijkheid te krijgen wie
verantwoordelijk was voor de gepleegde vernielingen in het treinstel, werden alle drieënzeventig supporters vanaf het station te Leeuwarden overgebracht naar het bureau. De verdachten werden in twee bussen van Noordnet naar het politiebureau aan de Holstmeerweg gebracht. De transfer werd uitgevoerd onder begeleiding van een politie-escorte. Hier werden alle verdachten voorgeleid en kort verhoord. Een 23-jarige inwoner van Damwoude legde een bekentenis af in verband met gepleegde vernielingen aan het treinstel. Een 26-jarige inwoner van Joure had niet voldaan aan bevel of vordering van een politiefunctionaris. Beide verdachten werden ingesloten.
Politie Fryslân draagt het opgebouwde dossier over aan de Spoorwegpolitie die het onderzoek voortzet. Een prognose van het totale schadebedrag is op dit moment nog onduidelijk.
Voor de opvang van de supporters uit het vernielde treinstel te Leeuwarden, de transfer naar het bureau, de aanhoudingen en de verhoren zette politie Fryslân ruim dertig politiefunctionarissen in. Vier hondenbegeleiders, een team van de arrestatie-eenheid en vier functionarissen van de parketpolitie maakten naast reguliere surveillance-eenheden onderdeel uit van het Friese politieoptreden. Daarnaast verleenden diverse politiefunctionarissen van de Spoorwegpolitie, vier stewards van sc Heerenveen, het vervoerbedrijf Noordnet en de brandweer van Leeuwarden hun medewerking.

Harlingen: winkeldiefstal
Zaterdag werd om 13.15 uur een 41-jarige Harlinger aangehouden aan de Voorstraat terzake winkeldiefstal. De man wilde drie pakjes sigaretten meenemen zonder te betalen. Een 49-jarige inwoonster van Harlingen deed aangifte.

Fryslân: onder invloed
De volgende bestuurders werden betrapt op het rijden onder invloed. Alle bestuurders ontvingen een proces-verbaal. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod, voertuig en eventuele bijzonderheden.

Leeuwarden: Noordvliet, zondag 05.40 uur, 31-jarige Leeuwarder, 520 ug/l, rijverbod 5 uur, automobilist.

Noardburgum: Zevenhuisterweg, zondag 04.50 uur, 32-jarige inwoner van Noardburgum, 735 ug/l, rijverbod 8 uur, rijbewijs ingevorderd, automobilist.

Surhuisterveen: Vierhuisterweg, zondag 04.00 uur, 36-jarige inwoner van Harkema, 730 ug/l, rijverbod 8 uur, rijbewijs ingevorderd, automobilist.

Leeuwarden: Archipelweg, zaterdag 23.30 uur, 32-jarige inwoner van Leeuwarden, 430 ug/l, rijverbod 4 uur, automobilist.

Harlingen: Franekereind, zaterdag 22.45 uur, 22-jarige inwoner van Zuidhorn, 535 ug/l, rijverbod 5 uur, automobilist.

Heerenveen: Dubbele Regel, zondag 05.30 uur, 32-jarige Leeuwarder, 570 ug/l, rijverbod 6 uur, automobilist. Bestuurder was door een glad wegdek tegen een muurtje gereden. De auto werd afgevoerd door een takeldienst.

Wolvega: Steenwijkerweg, zondag 02.40 uur, 32-jarige inwoner van de gemeente Weststellingwerf, automobilist was onder invloed van drugs en mogelijk ook alcohol. Van de verdachte werd een bloedtest afgenomen. De uitslag is momenteel nog niet bekend. Het rijbewijs van de bestuurder werd ingevorderd. De personenauto was onverzekerd, niet APK gekeurd en werd in beslag genomen.

Noordwolde: getuigenoproep na vernieling
Op zaterdag werd om 18.25 uur de bril van een 11-jarige jongen van Noorwolde vernield aan de Ringweg Oost. De vernieling werd gepleegd door een groepje van ongeveer 10 jongens. Ze waren gekleed in een soort legerkleding en droegen groen/bruine camouflage op hun gezicht. De 11-jarige jongen wandelde met zijn hond op de Dwarsvaartweg. Ter hoogte van de kruising Ringweg Oost pakte de groep jongens de hond af. De hond werd door ongeveer zeven jongens geschopt en geslagen. Een andere jongen uit de groep pakte de bril van de jongen af. Nadat hij een poot van de bril had gebroken gaf hij de beschadigde bril terug. Vervolgens vertrok de gehele groep. Er werd aangifte gedaan door een 36-jarige inwoonster van Noordwolde. De politie roept getuigen op die iets van het voorval hebben gezien om zich te melden via: 0900 8844.

Harich: aanrijding onder invloed van alcohol
Zaterdag vond om 15.55 uur een aanrijding plaats aan de Sudergoawei. Er raakte niemand gewond. Een 67-jarige inwoner van Hemelum was met zijn bestelauto gestopt op de Sudergoawei, richting Balk. Hij had zijn alarmlichten aangedaan en zijn voertuig verlaten om een loslopende hond te vangen die in de nabijheid liep. Een 40-jarige bestuurder uit Balk reed achterop de stilstaande auto. Deze bestuurder verliet de personenauto en liep weg in de richting van Balk. Agenten hielden de wandelende verdachte even later aan. Hij werd meegenomen naar het bureau, voorgeleid en verhoord. Een blaastest wees uit dat de man gedronken had. Er werd proces-verbaal opgemaakt voor 1155 ug/l. Verder werd duidelijk dat de verdachte niet in het bezit was van een rijbewijs. De verdachte werd een rijverbod opgelegd van 15 uren. Na verhoor werd hij weer in vrijheid gesteld. De auto waar de verdachte gebruik van maakte was eigendom van een 27-jarige inwoonster van Balk. De verdachte had het voertuig zonder toestemming meegenomen. De auto was total loss en werd afgevoerd door een takelbedrijf. Over de schade van de stilstaande auto is geen gedetailleerde informatie bekend.