Socialistische Partij

Kantoorbouw in Alkmaar: het wordt steeds gezelliger

25-01-2004 * De activiteiten van de gemeente Alkmaar inzake kantoorbouw berust op twee pijlers: maximale winsten halen uit dure grond en op een scanrapportage van de Stec-groep: "Scan kantorenmarkt Alkmaar 2002-2015"

De gemeente wil kantoren in het centrumgebied bij het NS-station met een oppervlak van 30.000 m2 met torens van 35 tot 40 meter hoog. Verder zijn er op dit moment plannen in discussie voor kantoren bij het Stadioncomplex. In het Scanrapport wordt niet duidelijk op grond van welk onderzoek de samenstellers aan hun spaarzame cijfers komen. De enige bron van de cijfers is de Stec-groep zelf. Verder wordt bij de locatiebeoordeling van het stationsgebied en passant de Wognemse buurt betrokken, waardoor het kleinschalige stationsgebied wordt getypeerd als "hoogwaardig" en "grootschalig".

De SP in Alkmaar benadrukt dat met zo'n zwakke basis voor prognoses het niet verantwoord is dat de gemeente vergunning verleent voor dit megaproject. Uit onderzoek, ook vanuit de marktsector, blijkt dat op middellange termijn de vooruitzichten voor kantoren slecht zijn. Ook in Alkmaar is er leegstand. Het hoofdkantoor van de grote eventueel te fuseren GGD-vestigingen van de drie regio's benoorden Alkmaar zal op termijn niet in Alkmaar maar in Schagen komen. De Alkmaarse SVB-vestiging verhuisde onlangs naar Zaandam. Maar beleggers willen onverkort kantoren bouwen. Het is bekend dat investeren in kantoren veel geld kan opleveren, zelfs bij langdurige leegstand.

Alkmaar is vanouds een koopstad met een regionale functie. Mensen in de regio, maar ook recreanten, zoeken in deze koopstad in een mix van winkels, woningen en horeca ook gezelligheid. Maar niet de gezelligheid van een Wognemse buurt. "Grootstedelijke uitstraling" past niet eens bij een middelgrote stad als Alkmaar. Met het vigerende plan trekt de gemeente een te grote broek aan met veel financiële en ruimtelijke risico's en met verlies aan woongenot voor de omwonenden. Maar als de gemeente toch kantoren wil dan zijn er voor de SP twee opties: Station Noord, als men kantoren wil koppelen aan openbaar vervoer, en verder Kooimeerplaza. Maar dan op voorwaarde dat ze niet worden gebouwd in de regio van het Centraal Station.

Waar kiest de gemeente voor? Voor een stad waar men prettig woont in betaalbare woningen, werkt en recreëert of voor een stad waar beleggers winsten halen uit een stad vol leegstaande kantoren? Van te veel spektakel wankelt men allicht.