Filmfestival Rotterdam


33rd International Film Festival Rotterdam woensdag 21 januari tot en met zondag 1 februari 2004

PERSBERICHT 2 januari 2004

IFFR JONG Activiteiten voor kinderen, jongeren en studenten tijdens International Film Festival Rotterdam

Kids Only: Zondag 25 januari organiseert het International Film Festival Rotterdam Kids Only. Kinderen van 8 tot 12 jaar kunnen kijken naar een speciaal geselecteerd programma met korte films en meedoen aan de muziekworkshop Watch that Sound. De dag duurt van 10.00 tot 15.30 uur. De films worden vertoond in Cinerama 7 en de workshop vindt plaats in de kleine zaal van de Rotterdamse Schouwburg. Ouders kunnen meekijken of naar een film die voor hen wordt uitgezocht. Kaarten zijn 14,00 voor kids en 21,00 voor volwassenen; inclusief lunchpakket en middagfilm voor volwassenen. Let op: kaarten zijn alleen verkrijgbaar in de voorverkoop aan de Centrale Kassa in de Doelen.

MoMoviez: Volkskrant/CJP-dag Speciaal voor jongeren tussen 16 en 25 jaar organiseert het International Film Festival Rotterdam i.s.m. CJP en de Volkskrant MoMoviez op donderdag 29 januari. MoMoviez bestaat uit twee films (om 15.00 en om 20.45) samen te zien voor 12,00. Kaartjes zijn uitsluitend verkrijgbaar bij de Centrale Kassa in de Doelen. Reserveren kan tot 12 januari via de Volkskrant webwinkel. MoMoviez begint om 15.00 uur met de film Noviembre, over een idealistische Spaanse straattheatergroep. Om 20.45 uur draait Schussangst, over een jongen die de verdediging van zijn meisje te serieus neemt. Tussen de twee films is er tijd om een bezoek te brengen aan Fight Club in Off_Corso. Fight Club is een speelhal waar je videogames uit het Exploding Cinema programma Power Play kunt spelen. Op vertoon van je filmkaartje kun je gratis naar Into the Night in de kleine zaal van de Rotterdamse Schouwburg of dansen in Off_Corso voor 2,-.

MovieZone Award: Het International Film Festival Rotterdam heeft zelfs een eigen jongeren jury, de MovieZone jury, deze kwam tot stand i.s.m. het Nederlands Instituut voor Filmeducatie. Op donderdag 29 januari wordt de MovieZone Award uitgereikt. Uit een selectie van 20 titels kiest de MovieZone jongerenjury, die dit jaar bestaat uit 5 meiden tussen de 16 en 23 jaar, drie favoriete films. Deze worden op woensdag 28 januari bekend gemaakt op www.filmfestivalrotterdam.com. Tijdens de prijsuitreiking om 20.00 uur in de grote zaal van de Rotterdamse Schouwburg wordt de winnaar bekend gemaakt. Voor de winnende film ligt er een bedrag van 5000,- klaar bij het NIF voor promotie en de film wordt ook opgenomen in het nieuwe MovieZone seizoen. MovieZone Award Ceremony, donderdag 29 januari, 20.00 uur, grote zaal Rotterdamse Schouwburg, kaarten 8,- met studenten OV/CJP/CKV 6,-, verkrijgbaar aan de centrale kassa van de Doelen.

Educatieve activiteiten

Schoolvoorstellingen: Op de weekdagen van het International Film Festival Rotterdam maken honderden leerlingen van verschillende typen middelbare scholen in Rotterdam kennis met kwaliteitsfilms door een bezoek te brengen aan een schoolvoorstelling. De films, Elephant (Gus Van Sant) en Osama (Barmak Sedigh) worden ingeleid en voorzien van een lesbrief. Voorafgaand aan Osama wordt de korte film Vet! (o.v.) vertoond.

Digital Playground: In combinatie met de schoolvoorstellingen is het mogelijk voor scholen om de workshop Digital Playground te boeken. Tijdens deze filmworkshop maken leerlingen in drie uur tijd een eigen korte film van 1 minuut. De Digital Playground workshops worden gehouden van donderdag 22 januari t/m vrijdag 30 januari. Voor informatie: distribution@filmfestivalrotterdam.com.

Rotterdam Film Course: Aan de 7e Rotterdam Film Course met als thema Genres werd tussen oktober en december 2003 deelgenomen door 1700 studenten uit dertien steden. De deelnemers aan de eendaagse filmcursus zijn uitgenodigd om op 29 januari een voorstelling op het festival bij te wonen van Save the green planet! van Jang Jun Hwan (Zuid Korea).

NFTA: Dit jaar bezoeken 75 eerstejaarsstudenten van de Nederlandse Film en Televisie Academie (NFTA) het IFFR. Ze zien alle films uit de VPRO Tiger Award Competitie en interviewen de regisseurs in vier sessies. Ook ontmoeten ze hun 115 collega's van de European Film College uit Denemarken die een paar dagen in Rotterdam zullen zijn. De tweede- en vierdejaars scenario en regiestudenten volgen een tweedaagse cursus n.a.v. het festivalprogramma o.l.v. journaliste Beatrijs van Agt en filmmaker Harry Kümel.

Studentenprogramma's: Programmeur Erwin Houtenbrink stelde twee programma's samen met studentenfilms. De eerste is een gevarieerde bloemlezing van recente filmschoolfilms uit Engeland, Australië, Servië-Montenegro, Duitsland en Nederland onder de titel Learning. Het tweede programma, Ecole cantonale d'art de Lausanne- an introduction, is een uitgelezen selectie van de Zwitserse filmschool (voornamelijk uit 2003), die opvalt door stilistische en thematische diversiteit, heldere maar soms zeer eigenwijze vertrekpunten en een verzorgde afwerking.

Het programma van het International Film Festival Rotterdam verschijnt op donderdag 15 januari 2004 als bijlage bij de Volkskrant. Reserveren (vanaf 15 januari 2004): 010-8909000 of www.filmfestivalrotterdam.com. Entreeprijs Kids Only: kinderen 14,00 / volwassenen 21. Momoviez 12,- voor twee films. MovieZone Award Ceremony 8,- of 6 met CJP/CKV of OV-kaart. Kaarten verkrijgbaar aan de centrale kassa in de Doelen.

Aanmelding voor bezoek aan de schoolvoorstellingen en Digital Playground uitsluitend via Eva Possemis of Juliette Jansen (International Film Festival Rotterdam, 010 8909090, distribution@filmfestivalrotterdam.com).

Noten aan de redactie: Informatie/fotos/interviews: IFFR persvoorlichting t.a.v. Bert-Jan Zoet of Anne Wijnen, tel. 010 - 890 90 90, email press@filmfestivalrotterdam.com, fax 010 890 90 91.

Contact

Bert-Jan Zoet
Bert-Jan Zoet
Press officer
phone: +31 10 890 90 90
fax:+31 10 890 90 91
e-mail: press@
filmfestivalrotterdam.com