Ingezonden persbericht


Koninklijk instituut voor de tropen - amsterdam

P e r s b e r i c h t

Benefiet voor bam in amsterdam

Hafid Bouazza, Kader Abdolah, Pamela Koevoets in actie voor slachtoffers aardbeving in Iran

Amsterdam, 22 januari 2004

Aanstaande zondag 25 januari organiseert het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam een benefietdag voor hulp aan de slachtoffers van de aardbeving in Bam, Iran. De hele dag zijn er verschillende activiteiten voor jong en oud. Speciale gasten zijn de schrijvers Kader Abdolah, Pamela Koevoets, Hafid Bouazza en de Iraanse musici Madjid Khaladj en Behzad Sanati. Carol Westerik van UNESCO houdt een lezing over het culturele erfgoed van Bam. Het programma vindt plaats in het Tropenmuseum, het Tropentheater en Tropenmuseum Junior (Ingang Linnaeusstraat). Alle opbrengsten van deze dag worden overgemaakt op giro 555 van de Samenwerkende Hulporganisaties.

Zondag zijn er van 10.00 tot 17.00 uur diverse activiteiten in het KIT: speciale programma's en familierondleidingen in Paradijs & Co., de in oktober geopende tentoonstelling over Iraanse cultuur in het Tropenmuseum Junior, lezingen van onder andere Carol Westerik (UNESCO) over de teloorgang van het cultureel erfgoed van Bam, voordrachten van internationale verhalenvertellers, filmvoorstellingen, optredens van theatergroep DOX, een kinderkoor en van Iraanse musici. Het museumrestaurant Ekeko serveert speciaal voor deze gelegenheid Iraanse gerechten. Het volledige programma en de aanvangstijden is te vinden op www.kit.nl .

Het initiatief voor de dag komt voort uit een gevoel van betrokkenheid met de Iraanse bevolking, de Iraanse cultuur en het drama dat zich in Bam heeft voltrokken. Het Tropenmuseum, Tropenmuseum Junior en het Tropentheater, alledrie onderdeel van het KIT, hebben nauwe banden met het kunst- en culturele leven in Iran. Het Tropenmuseum heeft een Iraanse/Perzische collectie waarvan een deel permanent te zien is in het museum. Tropenmuseum Junior presenteert sinds oktober "Paradijs & Co" een tentoonstelling over Iran voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Het Tropentheater presenteert al meer dan 25 jaar in haar programma-aanbod Iraanse speelfilms, poëzievoordrachten en concerten. De bij de aardbeving omgekomen Iraanse zanger Iaj Bastami, de "Nachtegaal van Bam", zou in februari in het Tropentheater optreden. Op 8 april a.s. geven Shahram Nazeri en het Dastan Ensemble een concert in de Grote Zaal van het KIT.

Ook Theater Griffioen in Amstelveen houdt zondagmiddag 25 januari vanaf 16.00 uur een benefiet voor Bam met veel aandacht voor theater. Meer informatie over dit programma via telefoonnummer 020 - 444 51 00.


---

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht